Biowinkelvereniging

De Biowinkelvereniging (BWV) is een onafhankelijke verenging die zich richt op gezamenlijke belangenbehartiging van de biologische speciaalzaak. De BWV is er voor alle zelfstandige winkels en formules in Nederland. Natuurvoedingswinkels, speciaalzaken, reformhuizen, slagers, bakkers, banketbakkers, webwinkels en boerderijwinkels kunnen lid worden. Voorwaarde voor deelname is dat ten minste 90% van de voeding biologisch is. Met een percentage van 90% biologische voeding in het assortiment kan een winkel het EKO-keurmerk aanvragen.

De BWV is een van de dragende verenigingen van Bionext: Biohuis voor de boeren, BioNederland voor Handel & Verwerking en de Biowinkelvereniging voor de biologische speciaalzaken.

Met Bionext ondersteunt de Biowinkelvereniging haar 190 leden op allerlei gebieden. Zij werkt nauw samen met Biohuis, BioNederland en Ketengroepen in verschillende sectoren van de branche. Bionext faciliteert met leden de samenwerking in de keten om biologische landbouw en voeding verder te ontwikkelen, te verbeteren met de ambitie om altijd voorop te lopen waarbij uit wordt gegaan van 4 kernwaarden: Biologische Voedselzekerheid, Ecologische houdbaarheid, Gezondheid en Eerlijke ketens.

Pijlers Biowinkelvereniging

De leden van de Biowinkelvereniging werken samen op 5 gebieden, om samen sterker te staan in een veranderende markt en om samen te werken aan het onderscheidend vermogen van de biologische speciaalzaken te weten:
- Merkenbeleid
- Kennis & Innovatie
- Belangenbehartiging
- Communicatie
- Ondersteunende diensten zoals het CWA.

De vereniging wordt zowel in het bestuur als in commissies (CWA en Promotie) vertegenwoordigd door een enthousiaste groep zelfstandige winkeliers en vertegenwoordigers van de aangesloten formules.

Bestuur

Vertegenwoordiging winkeliers
Roosmarijn Saat van Gimsel Rotterdam: Zij heeft de winkel overgenomen van haar ouders. Roosmarijn is voorzitter van de vereniging, neemt deel in de stuurgroep CWA en vertegenwoordigt de vereniging in de Raad van Toezicht van Bionext. Roosmarijn is initiatiefnemer van de vereniging en zet zich in voor kwaliteit en verbinding van winkeliers.

Arjan Nijdam vertegenwoordigt de zelfstandige franchisewinkels van Ekoplaza in het bestuur. Als biologische boer begonnen en nu 3 zaken in Alkmaar, Schoorl en Heiloo. Arjan is mede-initiatiefnemer van de Biowinkelvereniging.

Pieter Tent van Natuurwinkel: Pieter vertegenwoordigt de franchisenemers van de Natuurwinkel.

Vertegenwoordiging winkelformules
Merle Koomans namens Odin winkels: Directeur Odin. Deze biologische voedselcoöperatie met inmiddels al een paar duizend consumentenleden is volledig eigenaar van het bedrijf en dus ook van alle Odin winkels. Merle gelooft in dienstbaar ondernemerschap, dus niet ondernemen voor persoonlijk gewin, maar voor het geheel. Merle is lid van de stuurgroep CWA.

Erik Jan van de Brink namens de Ekoplaza filialen. Erik Jan is lid van de stuurgroep CWA.

Wiljo Kuenen vertegenwoordigt de Groene Weg slagers. Zelf is hij ook slager in hart en nieren en geeft zo nu en dan zeer inspirerende workshops over de fijne kneepjes van het vak.

Lid worden of vragen?

Kosten lidmaatschap
De kosten voor het lidmaatschap 2019 : € 350,- (exclusief 21% BTW) inclusief het CWA lidmaatschap (vraag naar de voorwaarden). U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier te sturen aan info@biowinkelvereniging.nl.

Centrale Winkel Automatisering
De Centrale WinkelAutomatisering (CWA) van de biologische sector is het platform voor uitwisseling van artikelgegevens. CWA is vanaf 2011 een zelfstandig onderdeel van Bionext, onafhankelijk van leveranciers en winkelautomatiseringssystemen en gericht op dienstverlening rond het artikelbeheer. Zowel winkels als leveranciers kunnen gebruikmaken van de CWA-servicedesk bij vragen over artikelgegevens.

Vragen over de Biowinkelvereniging?
Voor vragen over de Biowinkelvereniging kunt u contact opnemen met Yvonne Servaas, servaas@bionext.nl