Biowinkelvereniging

De Biowinkelvereniging (BWV) is de vereniging voor gezamenlijke belangenbehartiging van biologische speciaalzaken. Een vereniging voor slagers, bakkers, speciaalzaken, fruittuinen, voedsel coöperaties, natuurvoedingszaken, webwinkels en boerderijwinkels kunnen lid worden. Zowel zelfstandigen als franchisenemers kunnen aansluiten. De voorwaarde voor deelname is dat ten minste 90% van de voeding biologisch is.

In afwijking van bovenstaande kan een lid worden toegelaten indien;
Grotendeels een biologisch voedingsmiddelen assortiment wordt verkocht maar minder dan 90% van het totale voedingsmiddelen assortiment. In het bestuur kan dan besloten worden of u zich kan aansluiten.
Op basis van;
Middels het schrijven van een motivatiebrief door de kandidaat voorafgaand aan het lid worden van een kandidaat bedrijf, waaruit blijkt, in hoeverre de duurzame doelstellingen, met nadruk op de verkoop biologische producten, van het betreffende bedrijf aansluit bij de doelstellingen van de

Bionext
De BWV is een van de dragende verenigingen van Bionext: Biohuis voor de boeren, BioNederland voor de Handel & Verwerking en de Biowinkelvereniging voor de biologische speciaalzaken. Bionext faciliteert met de leden de samenwerking in de keten om biologsiche landbouw en voeding verder te ontwikkelen. Hierbij wordt altijd uit gegaan van 4 kernwaarden: Biologische Voedselzekerheid, Ecologische houdbaarheid, Gezondheid en Eerlijke ketens.

Pijlers Biowinkelvereniging

De leden van de Biowinkelvereniging werken samen op 4 gebieden, om samen sterker te staan in een veranderende markt en om samen te werken aan het onderscheidend vermogen van de biologische speciaalzaken te weten:
- Kennis & Innovatie
- Belangenbehartiging
- Communicatie
- Ondersteunende diensten (zoals het CWA).

Lid worden van de Biowinkelvereniging brengt u iets extra’s:

- Artikel data GRATIS via het CWA: het systeem voor artikelinformatie voor de biologische winkels
- Belangenbehartiging bij keten overstijgende zaken, zoals wetgeving voor de speciaalzaak, public relations, crisiscommunicatie;
- Breed netwerk binnen de biologische sector samen met Bionext en de andere verenigingen Biohuis en BioNederland;
- Netwerk in kennis en opleiding waaronder BioAcademy;
- Overstijgende unieke campagnes zoals: jaarlijkse verkiezing Bio Winkel Awards, Demeter campagne, 2 jaar lang Campagne Bio Lekker voor je, en Campagne Echte prijs van ons eten / Geen BTW op bio
- Vertegenwoordiging van de Biowinkelvereniging op de jaarlijkse Nationale Bio-beurs in Zwolle
- Korting bij of gratis deelname aan activiteiten van Bionext.


Bestuur

Het bestuur van de BWV is vertegenwoordigd via afgevaardigden van Zelfstandigen, Odin, Ekoplaza en De Groene Weg. Zij wordt geadviseerd door de adviescommissies CWA Stuurgroep en Promotiecommissie.

Het bestuur bestaat uit:
- Roosmarijn Saat (Gimsel Rotterdam), namens Biowinkels zelfstandig, Voorzitter
- Arjan Nijdam (Ekoplaza Alkmaar), namens Ekoplaza franchise, Secretaris
- Pieter Tent (Ekoplaza Nachtegaalstraat), namens Ekoplaza franchise, Penningmeester

- Merle Koomans van den Dries (Odin), namens Odin filialen
- Erik Jan van den Brink (Udea), namens Ekoplaza filialen
- Wiljo Kuenen (De Groene Weg), namens De Groene Weg Slagerijen
- Wim Melis (Broeders Gezondheidswinkel), namens Biowinkels zelfstandig
- Rob Zentveld (GoodyFood Hilversum), namens Biowinkels zelfstandig

Lid worden of vragen?

Kosten lidmaatschap
De kosten voor het lidmaatschap 2020 : € 350,- (exclusief 21% BTW) inclusief het CWA lidmaatschap (vraag naar de voorwaarden). U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier te sturen aan info@biowinkelvereniging.nl.

Centrale Winkel Automatisering
De Centrale WinkelAutomatisering (CWA) van de biologische sector is het platform voor uitwisseling van artikelgegevens. CWA is vanaf 2011 een zelfstandig onderdeel van Bionext, onafhankelijk van leveranciers en winkelautomatiseringssystemen en gericht op dienstverlening rond het artikelbeheer. Zowel winkels als leveranciers kunnen gebruikmaken van de CWA-servicedesk bij vragen over artikelgegevens.

Vragen over de Biowinkelvereniging?
Voor vragen over de Biowinkelvereniging kunt u contact opnemen met Yvonne Servaas, info@biowinkelvereniging.nl