Nieuws

Houd ons voedsel gentech vrij! Kom in actie!

26-06-23 09:28

Dinsdag 27 juni 2023, gaat een grote campagne van start om ons voedsel gentechvrij te houden. Woensdag 28 juni zal Roosmarijn Saat (voorzitter Biowinkelvereniging, eigenaar Gimsel Rotterdam) namens de sector de eerste ansichtkaart overhandigen aan minister Adema. We gaan voor minimaal 40.000 handtekeningen, 150.000 Wakker Worden ansichtkaarten voor Minister Adema en € 50.000 aan funding om campagne te kunnen blijven voeren om ons voedsel gentechvrij te houden.

Wil je actie ondernemen? Dit is wat jij kan doen!

Hoe zit het dan precies?
De Europese Commissie bereidt een herziening van de regels voor nieuwe veredelingstechnieken voor. Dit kan er mogelijk toe leiden dat de gentechniek CRISPR-Cas ook in de biologische landbouw onopgemerkt zijn intrede kan doen. En dat kan een bedreiging zijn voor de keuzevrijheid van jouw dagelijkse boodschappen. De biologische sector, maar ook consumenten zijn tot nu toe niet tot slecht geïnformeerd en de beleidsmakers eenzijdig. Ondertussen zijn wij wakker geschud en gaan we er alles aan doen om jou te informeren en actie te ondernemen!

Wat is CRISPR-Cas?
CRISPR-Cas is een vorm van genetische modificatie waarmee je heel precies DNA kunt aanpassen. Voorstanders van CRISPR-Cas hopen met de techniek sneller gewassen te kunnen ontwikkelen die beter bestand zijn tegen droogte, ziektes en plagen, die aantrekkelijker zijn voor consumenten en die meer voedselzekerheid bieden. Of dat ook lukt is vraag één. Daarbij is er nog een keerzijde…

Onze keuzevrijheid op het spel
Als besloten wordt CRISPR-Cas niet meer onder regelgeving voor GMO te scharen, dan betekent dat er voor gewassen gemodificeerd met deze techniek geen verplichte risicoanalyse en etiketteringsplicht meer nodig is. Daardoor kunnen deze gewassen onzichtbaar in de productie- en voedselketen terecht komen. En dan weten we niet meer of we iets eten dat genetisch gemodificeerd is. Of dat er in de gewassen die boeren telen een gentech-component zit. En daarmee verdwijnt de keuzevrijheid voor jou als consument én voor de boer. Daarnaast kan de biologische sector dan ook niet meer garanderen dat ze gentechvrij blijft. Gentechnieken zijn nu niet toegestaan in de biologische sector maar met de dreigende deregulering (aanpassing van de wet) van de CRISPR-Cas techniek weten we het dus niet meer.

Is er een alternatief voor gentechnologie?
Jazeker! Denk bijvoorbeeld aan biologische veredeling waarmee de bio-sector nieuwe phytophthora-resistente aardappelrassen ontwikkelde. Daardoor zijn er in een paar jaar tijd zo’n 30 nieuwe rassen beschikbaar gekomen. Met zaadvaste veredeling wordt zaadgoed vermeerderd waarmee boeren zelf vrij mee verder kunnen veredelen, zodat ze niet afhankelijk hoeven zijn van de grote zaadbedrijven. Deze klassieke manier van veredeling kost iets meer tijd, maar is wel vrij te gebruiken. De CRISPR-Cas-methode kost veel geld. Via patenten zullen de investeringen moeten worden terugverdiend. Dit maakt de afhankelijkheid van de grote zaadfirma’s nog groter en brengt vrije gentechvrije veredeling nog verder in gevaar.

Wil je meer weten?

De campagne is een initiatief van de Biowinkelvereniging en wordt onder andere ondersteund door Bionext, foodcoop Odin, de Bolster, Stichting Demeter, Groenboerenplan, Demeter Internationaal, Stichting Warmonderhof, Ekoplaza, Stichting Zaadgoed, Greenpeace, Gimsel Rotterdam, Organicseeds.nl, Buizer Advies, Caring Farmers, Biohuis, Sustainable Food Supply Foundation


vind-ik-leuk(s)