Wat is biologisch

‘Biologisch’ is de officiële term voor een methode om voedsel te produceren. De internationale EU-waarden ‘health, ecology, fairness en care’ vormen de basis. Vanuit deze basis zijn internationale regels vastgelegd, waaraan alle biologische ondernemers in de EU zich moeten houden. Deze regels zorgen ervoor dat iedereen die werkt in de biologische voedselproductie, werkt vanuit dezelfde waarden. Zo draagt de biologische sector zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, de dieren en de mensen.

Het biologische keurmerk

Als het EU-biologisch keurmerk op een product staat, is het biologisch. In welke winkel je het product ook tegenkomt: in een bio-speciaalzaak, op de markt of in de supermarkt. Dit keurmerk is verplicht op alle voorverpakte biologische producten in de EU. Het keurmerk is herkenbaar aan een groen logo in de vorm van een blaadje dat bestaat uit twaalf sterretjes. Het wordt daarom wel ‘het groene blaadje’ genoemd (hoewel het keurmerk soms ook in zwart-wit wordt afgedrukt). Ga naar www.biologisch-keurmerk.nl voor meer informatie.

image-1355

Download hier de Greenpaper 'Wat is Biologisch?'

Regelgeving en controle

Alle regels waaraan biologische ondernemers zich moeten houden, zijn vastgelegd in EU-wetgeving. Dit betekent dat in alle 27 Europese lidstaten de regels hetzelfde zijn. Of een boer nu in Friesland zit of in Zuid-Spanje: overal heeft ‘biologisch’ dezelfde betekenis. In elk land is er een officiële controle-organisatie die checkt of de producenten aan de EU-eisen voldoen. In Nederland is dat Skal Biocontrole. De Inspecteurs bezoeken alle biologische bedrijven minimaal eens per jaar.