Hoe zit het met het gebruik van bakkerszout (jodiumzout) in biologisch brood?


Is het verplicht voor (biologische) bakkerijen om jodiumzout, oftewel bakkerszout te gebruiken in (biologisch) brood?
Gangbare bakkers zijn verplicht zout te gebruiken waar jodium aan is toegevoegd. Biologische, door Skal gecertificeerde bakkers mogen het gebruiken, maar zijn dit niet verplicht.

Waarom gebruiken biologische bakkerijen minder of geen jodiumzout oftewel bakkerszout?
Jodium is een mineraal dat niet van nature in grote hoeveelheden in zout aanwezig is, maar wordt toegevoegd. Biologische bakkers willen zo min mogelijk onnatuurlijke toevoegingen in hun brood.

Is er een alternatief voor zout met toegevoegd jodium?
Er worden verschillende soorten zout gebruikt. Sommige bakkerijen gebruiken zeezout; dit heeft een iets hoger jodiumgehalte dan steenzout en geeft ook een eigen smaak aan het brood.

Hoe weet ik of mijn biologisch brood jodiumhoudend is?
Op de verpakking van het brood staan de ingrediënten. Dit is ook na te vragen bij de leverancier van het brood. Zij zullen hier open en transparant over communiceren.