Hoe zit het met het gebruik van bakkerszout (jodiumzout) in biologisch brood?
Is
het verplicht voor (biologische) bakkerijen om jodiumzout, oftewel bakkerszout
te gebruiken in (biologisch) brood?
Gangbare bakkers zijn verplicht zout te gebruiken waar
jodium aan is toegevoegd. Biologische, door Skal gecertificeerde bakkers mogen
het gebruiken, maar zijn dit niet verplicht.
Waarom gebruiken biologische bakkerijen minder of geen
jodiumzout oftewel bakkerszout?
Jodium is een mineraal dat niet
van nature in grote hoeveelheden in zout aanwezig is, maar wordt toegevoegd.
Biologische bakkers willen zo min mogelijk onnatuurlijke toevoegingen in hun
brood.
Is er een alternatief voor zout met toegevoegd jodium?
Er worden verschillende soorten
zout gebruikt. Sommige bakkerijen gebruiken zeezout; dit heeft een iets hoger
jodiumgehalte dan steenzout en geeft ook een eigen smaak aan het brood.
Hoe weet ik of mijn biologisch brood jodiumhoudend is?
Op de verpakking van het brood
staan de ingrediënten. Dit is ook na te vragen bij de leverancier van het
brood. Zij zullen hier open en transparant over communiceren.