Waarom is biologisch duurder?

Afzonderlijke biologische producten zijn wel vaak duurder dan niet-biologische producten. En terecht! Doordat je meer betaalt, kan er beter worden gezorgd voor de dieren, de aarde en de mensen. Een biologische kip kan bijvoorbeeld heerlijk rondrennen in de frisse lucht. En een biologische tomaat krijgt de tijd om zich te voorzien van een fantastische kleur en smaak.

De goedkope kiloknallers lijken voordelig, maar kosten onze samenleving veel. Die kosten ziet u bijvoorbeeld terug in heffingen van de gemeente (denk aan waterzuivering). Vervuiling en afbraak van biodiversiteit kost de maatschappij miljoenen.

In onze maatschappij geven we gemiddeld 12% van ons inkomen uit aan voedsel. Hiermee behoort Nederland tot de landen waar relatief het minst aan eten wordt uitgegeven. Stap je volledig over op bio, dan wordt dit 16%. Dat is nog steeds heel weinig.

Als je slim boodschappen doet, eet volgens de seizoenen en slechts af en toe vlees koopt, hoef je met biologisch niet duur uit te zijn. De grootste super van ons land heeft wel eens uitgerekend dat je op maaltijdniveau al voor 2 euro p.p. heerlijk 100% biologisch kunt eten.

Meer over de prijs van biologisch lees je in de Greenpaper Biologisch & Prijs.