Column: "De future of farming is bio"
10-06-24 09:30
Het was tegelijkertijd de warmste en één van de natste lentes ooit in Nederland. De Future Farming & Food Experience, had dan óók last van té natte percelen. De landbouwmachines konden niet worden gedemonstreerd, en ik vraag me af of alle bezoekers de auto zonder problemen de parkeerplekken op de velden hebben verlaten. Gelukkig maar dat onze Greenwheels deelauto zo ongeveer het laatste plekje op het droge asfalt heeft mogen innemen van de parkeerregelaar. De achterwielen stonden dan wel in het gras, maar gelukkig wist de man uit zijn hoofd dat het modelletje Volkswagen Up voorwielaandrijving heeft. Hij heeft gelijk gekregen. Na een inhoudelijk interessante dag reden we fluitend weg. Maar goed, of een perceel wel of niet begaanbaar is als parkeerplek is een stuk minder belangrijk dan of deze begaanbaar is voor – ploegen, frezen, planten, schoffelen, eggen of oogsten…
Column door Joost Koet (Bionext, team Advies)
Het is ergens in Oktober 2023 begonnen met regenen, en eigenlijk is het niet meer gestopt. De oogst van afgelopen jaar was al een hele uitdaging – de start van het huidige seizoen is op zijn zachtst gezegd niet veel beter. De aardappelopslag komt boven en brengt Phytophthora met zich mee, de rot zit er op sommige percelen aardig in, en er zit zoveel vertraging in het zaaischema dat de oogst nu al in gevaar komt. Om een paar dingen te noemen... Met de droogte van een paar jaar terug is een ‘normaal’ groeiseizoen alweer even geleden. Het ene weersextreem gaat over in het andere.
Niet voor niets dat WUR open teelten een vraag-maar-raaksessie heeft gewijd aan klimaatadaptatie. Er loopt een project met als kernvraag: ‘Wat kan de Nederlandse landbouw doen om beter bestand te zijn tegen hele natte- en hele droge perioden?’. Een lastige vraag, maar goed bodembeheer lijkt aan de basis te staan van de antwoorden. Toch is er een stuk meer voor nodig dan dat. Wat dat meer dan is? Het onderzoek van open teelten loopt nog – het antwoord laat nog deels op zich wachten, maar er zijn al wat ideeën, vanuit de zaal en de experts. Bestaande ontwikkelingen in drainagesystemen die ook onder de grond kunnen worden toegepast, of het gebruik van plantrassen met betere droogte- en hitteresistentie.
Ook een thema bij de Future Farming & Food Experience: robotisering en precisielandbouw. Met behulp van nieuwe technieken kunnen onkruiden of andere plagen gedetecteerd worden, en precies worden bespoten. In combinatie met mechanische bewerkingen kan dit voor een enorme vermindering gaan zorgen in het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Chemisch-mechanische bestrijding is waar we heen moeten, volgens de WUR. Een hele verbetering!
Al bestaat er al een werkend landbouwsysteem waar géén chemische bestrijding wordt gebruikt. Bovendien is dat een systeem dat gezondheid van bodem en bodemleven centraal stelt; Het biologische systeem. Ook dit jaar was de betere weerbaarheid van biologische percelen zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat alle biologische akkerbouwers probleemloos door deze extreem natte periode komen. Ik houd mijn hart vast als ik hoor over wat er nog de grond in moet, of over de schimmelhaarden die opduiken. Vele ontwikkelingen die te bewonderen zijn bij de Future of Farming and Food zijn van groot belang, ook voor de doorontwikkeling van bio. Het doet mij goed om te horen dat bedrijven in de robotisering veel samenwerken mét de biologische landbouw voor het testen en ontwerpen van nieuwe machines voor mechanische plaag- en onkruidbestrijding. Biologische boeren hebben grote stappen gezet richting een toekomstbestendige landbouw. Om de stappen te blijven zetten zijn ze erbij gebaat dat innovaties in de landbouw de biologische methode al bij de start van het ontwerpproces meenemen. Een mooi voorbeeld hiervan is de kevervanger van FieldWorkers die hier onlangs een EIP-AGRI Innovation Award voor hebben gekregen. De future of farming is bio.