Nieuws

Uitkomsten strategische landbouwdialoog in EU geven bio prominente rol

05-09-24 10:59

Bionext ziet volop perspectief voor biologisch in het verschenen rapport ‘Een gedeeld vooruitzicht voor landbouw en voedsel in Europa’. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft deze woensdag 4 september ontvangen en gedeeld. Pipie Smits van Oyen, voorzitter Biohuis, mede namens Bionext: “Biologische landbouw krijgt vanuit deze brede dialoog erkenning als een voedselproductiesysteem dat bijdraagt aan milieu- en klimaatbescherming. Uit het rapport blijkt ook dat er brede overeenstemming over is dat duurzame landbouw lonend moet zijn voor boeren. Een steun in de rug.”

Het rapport is de uitkomst van een strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU die in januari 2024 van start ging met de belangrijkste belanghebbenden uit de hele agrovoedingsketen. Ursula von der Leyen ontving het rapport van professor Peter Strohschneider, voorzitter van de groep. Het laat zien dat een transitie naar duurzame landbouw en voeding noodzakelijk is en dat er oplossingen zijn die werken voor boeren, natuur en de samenleving. Het beoordeelt de uitdagingen en kansen en geeft een reeks aanbevelingen. Biologische landbouw krijgt hierin erkenning als het enige Europees wettelijk vastgelegde duurzame teeltsysteem dat al decennialang positieve bijdragen levert aan milieu, klimaatbescherming en herstel. Een systeem dat natuurbescherming en het inkomen van de teler samenbrengt. De Europese Commissie wil de suggesties gebruiken als leidraad bij het vormgeven van haar visie op landbouw en voedsel, die binnenkort zal worden gepresenteerd.

Brede overeenstemming
IFOAM Organics Europe, de Europese biologische koepelorganisatie waarbij Bionext is aangesloten, nam deel aan de strategische dialoog. “Een waardevol initiatief waarbij het is gelukt om de polarisatie over landbouwkwesties achter ons te laten”, zegt Marian Blom, vice-president van IFOAM Organics Europe en manager kennis & advies van Bionext. “De dialoog is erin geslaagd een gemeenschappelijke weg voorwaarts te schetsen die binnen de grenzen blijft van wat onze aarde kan dragen. Dat zie je ook terug in de aanbevelingen die worden gedaan. Het is een raamwerk om problemen in de keten en ons milieu aan te pakken.”

Handel & verwerking
Wanneer beleidsmakers de aanbevelingen uit dit rapport implementeren, worden biologische producten voor consumenten aantrekkelijker. Jan Groen, voorzitter Bionext & BioNederland: “Als vereniging voor biologische handel en verwerking werken wij alle dagen aan een voedselsysteem waarin de duurzame biologische keuze de gemakkelijkste wordt. Immers, biologisch maakt alles beter!.”

Meer informatie? Zie: Strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU (europa.eu)


vind-ik-leuk(s)