Nieuws

4 redenen waarom de biologische sector sterker uit de coronacrisis komt

30-03-20 10:29

Het zijn bizarre tijden en wij hebben allemaal het gevoel dat het nog veel zwaarder, gekker en moeilijker gaat worden. In Duitsland hebben ze hier een mooi woord voor: unheimisch. Vrij vertaald als onheilspellend, beklemmend, onbehagelijk, unheimisch letterlijk niet thuis… terwijl wij massaal thuis zitten.

Naast onzekerheid en zorgen voelt het ook, voor diegenen die (nog) niet persoonlijk getroffen zijn, alsof iemand een enorme “pauzeknop” heeft ingedrukt. Wij gaan weliswaar zo goed als het kan verder met ons dagelijkse leven maar tegelijkertijd nemen wij met zijn allen een massale, gezamenlijke “time out”: een pas op de plaats.

De afgelopen weken heb ik veel mensen gesproken over hoe zij de impact van corona op de biologische sector inschatten. Ik ga daarmee door want het zijn interessante gesprekken die veel nieuwe inzichten bieden. Uiteraard zijn er zorgen over een tekort aan personeel en de lobby van de agrochemie die de coronacrisis wil misbruiken om het belang van kunstmest en pesticiden te benadrukken.

Toch zijn er ook redenen voor optimisme. Ik geef er 4.

1. De consument gaat nog meer op zoek naar vertrouwen.

Of het nou de EHEC-, paardenvlees-, fipronil- of de economische crisis is, de geschiedenis leert ons dat consumenten in onzekere tijden hun heil zoeken in dingen die men vertrouwt. Biologische producten worden gewaardeerd, vertrouwd en dus gekocht.

2. De EU Klimaatdoelen blijven overeind

De Green Deal en de landbouw en voeding gerelateerde “Farm to Fork” Strategie van de Europese commissie blijft overeind. Sterker nog, Frans Timmermans gaf onlangs in een interview aan dat de huidige coronacrisis het belang van zijn ambitieuze plannen alleen maar versterkt. In een interview met Trouw eerder deze maand zegt hij: “Ik twijfel er niet aan dat we tussen nu en 2050 op gezette tijden zullen worden afgeleid. Er zullen crises en andere uitdagingen zijn. Maar ik twijfel er ook niet aan dat Moeder Aarde ons bij de les zal houden. Dat is een verschil met de eurocrisis in 2008. Toen bestond het gevoel van urgentie alleen bij wetenschappers en maatschappelijke organisaties. Nu leeft dat breed in de samenleving. Burgers zijn zeer bezorgd over klimaatverandering”.

In de “Farm to Fork” strategie wordt er door de commissie groots ingezet op de biologische landbouw. Door financiële steun aan biologische boeren, die elke dag samenwerken met de natuur, wordt het aantrekkelijker om op deze manier te boeren.

3. Waarden worden belangrijker worden dan kosten.

Als de wereld tot stilstand komt hoor je vaak "je gaat pas echt beseffen wat belangrijk is". Tijdens deze massale “time out” gaan mensen bewuster leven en zoeken hun heil in dingen die echt belangrijk zijn: gezondheid, een wandeling in de natuur, zorg voor een ander, familie. De heldere IFOAM principes van de biologische landbouw (Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid) passen perfect bij de huidige tijdgeest en als wij die effectiever met zijn allen communiceren zullen wij daar de biologische vruchten van plukken.

4. Regionaal en lokaal gaan vaker voor wereldhandel

In tijden van crisis neigen landen zich naar binnen te keren. Grenzen sluiten, er wordt beslag gelegd op bepaalde producten en het vrije handelsmodel wordt even in de ijskast gezet. De verwachting is dat de overheid de komende jaren meer zal sturen op zelfvoorziening en minder nadruk zal leggen op de grootschalige, internationale handel. Wij blijven zeker volop importeren en exporteren maar misschien wat minder uit Azië, en Zuid- Noord Amerika en wat meer binnen Europa. Aangezien onze sector op dit gebied voorloopt en de Europese consument steeds meer biologische producten in zijn winkelmandje stopt is dat goed nieuws voor de Nederlandse biologische sector.


Ongetwijfeld zijn er nog veel meer inzichten en ideeën over de impact van corona op onze prachtige sector en ik ben dan ook erg benieuwd naar uw mening via wilde@bionext.nl

De voorlopige conclusie is dat wij optimistisch kunnen zijn, er is hoop en houvast. Maar goed, laten wij eerst met zijn allen ons zo goed mogelijk door deze crisis worstelen. Blijf gezond en zorg voor elkaar.

Michaël Wilde, directeur Bionext

Tags

Blog
Corona

vind-ik-leuk(s)