Hoe kan een tropische vrucht als ananas biologisch zijn?
Vruchten als ananassen, bananen en mango’s komen uit (sub)tropische gebieden. Ananassen worden bijvoorbeeld veel in Costa Rica verbouwd. Maar als die vruchten daar worden geteeld, zijn ze dan wel biologisch? Zijn biologische ananassen nog wel milieuvriendelijk als ze zo’n lange afstand moeten afleggen? En is ingeblikte of voorgesneden ananas duurzamer? Wij leggen het graag uit!
Biologisch voor de biodiversiteit
Het grootste verschil tussen een ‘gangbare’ ananas en een biologische ananas, is het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische telers gebruiken alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Op deze manier helpt biologische landbouw de biodiversiteit in stand te houden. Zo bevatten biologische bodems veel micro-organismen en insecten, en trekken ze veel vogels en andere dieren aan.
Is een buitenlands product wel écht biologisch?
Ook biologische ananassen, en andere biologische producten die in het buitenland geproduceerd worden, zijn écht biologisch. De claim ‘biologisch’ is namelijk wettelijk beschermd. Als het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje) op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Een officiële controle-organisatie controleert of de producenten aan de Europese eisen voldoen.
Bio ananassen worden niet per vliegtuig vervoerd
In de biologische wetgeving staat niet vermeld dat biologische producten niet per vliegtuig vervoerd mogen worden. Transport per vliegtuig veroorzaakt wel meer CO2-uitstoot dan transport per schip. Daarom wordt meer dan 99% van alle biologische producten vanuit buiten Europa per schip naar Nederland vervoerd. En 100% van alle biologische ananassen worden verscheept, ze worden dus nooit ingevlogen.
Biologisch is veel meer dan alleen ‘milieu’
Daarnaast is ‘transport’ slechts een heel klein deel van de totale ecologische en sociale impact. Biologisch is veel meer dan dat. Het draait om eerlijkheid van mens, dier en milieu, het draait om ecosystemen en natuurlijke kringlopen. Biologisch gaat in op bodemgezondheid, watersystemen en biodiversiteit. Een ananas uit Costa Rica kan dus zeker biologisch zijn, ondanks dat het een grote afstand aflegt.
Het verschil tussen een volledige ananas, ingeblikt en voorgesneden
Het is lastig te zeggen of een volledige-, ingeblikte- of voorgesneden ananas het meest duurzaam is. Met een volledige ananas vervoer je ‘extra’ gewicht en ruimte door de schil, kern en kroon. Voorgesneden ananas wordt vaak vervoerd als volledige ananas waarvan de kroon afgesneden is, en in Nederland gesneden en verpakt in plastic. Dit is natuurlijk geen duurzaam verpakkingsmateriaal. Bij ingeblikte ananas vervoer je alleen wat er echt geconsumeerd kan worden. Ingeblikte ananas is erg lang houdbaar, maar er wordt veel vruchtvlees verspild en blik wordt bijna niet gerecycled.
Koop eens de ananas met het verdroogde blaadje
Onze tip? Koop de biologische, volledige ananas. Het liefst één waarvan sommige blaadjes aan de kroon al en beetje verdorren. Veel mensen laten deze ananassen liggen, omdat ze denken dat de ananas dan niet meer goed is. Niets is minder waar! De eerste tekenen van rijpheid zie je in de bladeren. Dus voorkom voedselverspilling en neem de ananas die al bijna rijp is en een heerlijke, zoete geur heeft!