Biologische bedrijfsvoering iets voor jou?

De consumentenvraag naar biologische producten groeit al jaren. Het biologisch areaal groeit maar langzaam mee. Ben jij starter of denk je erover om om te schakelen naar biologische landbouw? Dan vind je op deze pagina informatie om te kijken of biologisch bij je past.

Omschakelen, waar begin je?

Er zijn twee manieren om een biologisch bedrijf te starten:

  • óf je begint een nieuw bedrijf en gaat volgens de biologisch methode werken,
  • óf je kan als gangbare boer of teler omschakelen naar biologische landbouw.

Ieder Nederlands bedrijf dat volgens de biologische manier wil telen of dieren houden, moet zich bij Skal Biocontrole registreren. Tijdens de omschakelperiode van twee of drie jaar werk je al biologisch, maar ben je nog niet gecertificeerd. Pas na het doorlopen van de hele omschakelingsperiode en bij een positieve beoordeling door de Skal-inspecteur ontvangt het bedrijf het bio-certificaat. Vanaf dat moment mag je ook het Europees biologisch keurmerk gebruiken.

Omschakelen, waar begin je?

Controle & Certificering

Een product, perceel, dier of bedrijf is pas biologisch als het is gecertificeerd volgens de in Nederland geldende EU-regelgeving voor biologische productie. Certificeren kan alleen als het product (en de hele keten ervoor), perceel of dier onder controle staat. In Nederland certificeert de stichting Skal Biocontrole alle biologische productie in Nederland.

Als een product, perceel of dier biologisch gecertificeerd is, mogen ondernemers als zichtbaar teken hiervan het EU-logo voeren op de producten die afkomstig zijn van een gecontroleerd biologisch productieproces. Dit keurmerk is voor de consument duidelijk herkenbaar en het kan de producent een meerprijs opleveren in de markt.

Wilt u een product produceren met maar deels biologische ingrediënten? Ook dan moet u het laten certificeren.

NIEUW: Interactieve PDF & podcast over omschakelen naar biologische melkveehouderij

Het woord omschakelen zegt het al: het zal wennen, zoeken en ontdekken zijn, maar je staat er niet alleen voor. Neem de tijd en laat je informeren. In de Interactieve PDF nemen we je mee in de verschillende aspecten van omschakelen naar biologisch boeren. In dit geval specifiek voor melkveehouders.

Liever luisteren?
We hebben ook een podcast-serie van vier afleveringen over omschakelen naar biologisch melkvee. De thema’s die aan bod komen, zijn:

  • Bodemkwaliteit en Graslandmanagement met Nimda Schelhaas van Bio in het veld en Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut.
  • Diergezondheid en Dierenwelzijn met Gidi Smolders, gepensioneerde onderzoeker van Wageningen UR Livestock
  • Rantsoen met Hanna Pluimes van VoorBIO en René Cruijssen voorzitter van EKO-Holland
  • Economische strategie met Kees Water van EKOpart.

De podcast en PDF zijn ontwikkeld in samenwerking met Ekopart en JEEN - bureau voor communicatie, in opdracht van Provincie Gelderland.

Cursussen

Voor ondernemers die zich oriënteren op biologische landbouw en voeding zijn er diverse cursussen en bijeenkomsten. Zo wordt in de Flevopolder elke winter een oriëntatiecursus gehouden. Zo’n cursus of bijeenkomst is een goede plek om eens rustig te kijken of biologisch ondernemen iets voor je is. Ook ga je dan op bezoek bij biologische ondernemers en kun je in de praktijk ervaren wat het betekent. Hieronder vind je een gedeelte van het 'Omschakel'-aanbod. Maar neem vooral ook eens een kijkje op de website van de BioAcademy.

Cursussen

Adviseurs voor boeren & tuinders

Voor individueel advies kunt u terecht bij diverse adviseurs:

Plantaardig:
- Delphy, team biologische landbouw voor advies over biologische akkerbouw, groenteteelt, fruitteelt en sierteelt, www.delphy.nl
- Naturim, Sander Bernaerts, 06 8108 6041, sander@naturim.nl
- Hans Smeets, boomteelt, 06 51335936, Smeets Agro Consultancy BV

Dierlijk:
- DLV-advies, melkveehouderij: Edith Finke, e.finke@dlvadvies.nl, 06 26 51 87 04
- Kees Water (Ekopart), melkveehouderij, 06 26 51 87 01, info@ekopart.nl

Algemeen:
- Doornebosch, advies over nieuwe en huidige regelgeving en hoe uw (landbouw)bedrijf hier aan kan voldoen. Bijvoorbeeld door een pre-audit of advies op specifieke punten. Voor ondersteuning bij de voorbereiding op de audit door Skal en het opstellen van een planning voor omschakeling. Ook beschikbaar als onafhankelijk deskundige op gebied van biologische landbouw. www.doornebosch.info

Leveranciers van voer of middelen, zoals Reudink en Agrifirm kunnen ook veel vragen beantwoorden. En natuurlijk agrarische adviesbedrijven.

Adviseurs voor boeren & tuinders

Adviseurs voor handel, verwerking & winkeliers

Handel en verwerking
Précon Consulting Group, voor advisering en begeleiding in voedselveiligheid, kwaliteit en wet- en regelgeving.

Webwinkels
CWA (Centrale Winkel Automatisering) zorgt voor het standaardiseren van artikelinformatie tussen leveranciers en het leveren van artikelinformatie aan diverse kassa-systemen van verschillende (web)winkels. Contactpersonen: Paul Soeterbroek of Jan Wassenaar (servicedesk@cwadiensten.nl of 06 2266 7943).

Adviseurs voor handel, verwerking & winkeliers

Meer lezen over marktontwikkeling?