Bodemstructuur in biologische akkerbouw: een uitdaging?!
01-08-24 15:56
Projectleider Gerdine Kaptijn was bij een studiebijeenkomst in Zeeland, maandag 29 juli j.l. Aan de slag met bodemstructuur betekent: kuilen graven!
"Op deze warme zomeravond komen ruim 15 biologische akkerbouwers bij elkaar op het biologisch akkerbouwbedrijf van Hans Rozendaal in Klaaswaal. Tijdens de koffie geeft Hans een korte introductie over zijn bedrijf. Hij boert al jaren biologisch, en verbouwt in een ruime rotatie onder andere pastinaken, pompoenen, courgettes, aardappelen en kool. Hans benoemt dat hij vanwege het natte voorjaar worstelt met de bodem op enkele van zijn percelen. Vanavond gaan we onder leiding van twee adviseurs aan de slag met het onderwerp ‘Goede bodemstructuur’. Anna Zwijnenburg en Albert Jan Olijve (Van Tafel naar Kavel) vertellen over het belang van het kennen van de bodem van je eigen percelen. Daarna gaan we in twee groepen het veld in: we gaan een profielkuil graven. Een profielkuil geeft inzicht over de bodemstructuur, de beworteling, het bodemleven en de waterhuishouding van het perceel.
In het veld bespreken we wat we zien en wat daar de oorzaak van kan zijn. Op het perceel waar Hans de meeste moeite mee had wordt al snel duidelijk dat de waterhuishouding niet op orde is. Opvallend is dat de onderste bodemlaag beter van structuur is dan de toplaag. Dat is goed nieuws, aan de toplaag is nog wel wat te doen. We kijken ook nog naar een perceel waar Hans (terecht) blij mee is: een perceel waar al 2 jaar gras-klaver op staat. Alle boeren geven hoge cijfers voor beworteling, structuur en bodemleven. Prachtige bodem!
We sluiten af in de schuur, en bespreken een advies voor het slechte perceel. De meeste boeren zijn het erover eens: eerst oppervlakkig ploegen met bijv. een eco-ploeg, en vervolgens een groenbemester inzaaien. De conclusie van de avond: een profielkuil graven is toch wel erg waardevol en levert veel nieuwe inzichten op!"
Lees meer over ons project 'Biologisch in Zeeland'