Image

Feiten en cijfers

De consumptie van biologische voeding laat de afgelopen vijftien jaar een continue groei zien. Op deze pagina vind je de meest recente cijfers over primaire productie en omzet.
 

Afbeelding

Het Bionext trendrapport biologisch 2015 - 2016 geeft de meest actuele informatie over de markt van biologische landbouw en voeding in Nederland.

Biologische omzet groeide in 2015 met 11,5 procent naar 1,3 miljard euro. De supermarkten waren goed voor 18,5% groei. De toale consumentenbestedingen aan voedsel groeiden ruim 3%. Daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt. Het aandeel biologisch in de retail (supermarkt en speciaalzaak) bedroeg in 2015 ruim 4,3%.
In de eerste helft van 2016 zette de groei bij de supermarkten zich door. De speciaalzaken wisten hun omzet in 2015 te stabiliseren. Het jaar 2015 werd door hen afgesloten met een minimale krimp van 0,3%. In de eerste helft van 2016 groeide de omzet bij de speciaalzaken met 2,3%. Deze cijfers komen uit het Bionext Trendrapport 2015 – juni 2016. Directeur Bavo van de Idsert van Bionext: "Consumenten kiezen steeds vaker voor producten die aangetoond dier- en milieuvriendelijk zijn. Biologisch is al jaren een groeimarkt en steeds meer partijen beseffen dat en springen in op deze trend. Een gemiddeld groeicijfer voor biologisch van 11,5% in 2015 is daarvan het bewijs."

Start Bio10daagse: 10 dagen biologische promotie

Op 15 september 2016 begint de Bio10daagse. Deze promotieperiode van Bionext resulteerde in 2015 tot een omzetstijging van 22% ten opzichte van de voorafgaande weken. Vrijwel alle supermarkten en speciaalzaken hebben in deze periode aanbiedingen. Dez actie wordt ondersteund met radiospotjes, een bijlage in de Metro en social media.

Nieuwe biologische boeren en telers gezocht

De groei van het biologisch areaal in Nederland kan de groei niet bijhouden. In 2015 daalde zelfs het aantal hectares gecertificeerde grond met 0,6%. Gelukkig is in het voorjaar 2016 een nieuwe trend zichtbaar: steeds meer boeren melden zich bij Skal Biocontrole om om te schakelen. Maar met een groei van 1,6 % is er nog volop ruimte voor meer omschakelaars. Van den Idsert: "De overheid moet meer doen om biologisch te stimuleren. Bionext heeft in het actieplan ‘de duurzame groei van biologisch’ 39 maatregelen beschreven om deze groei te faciliteren. Staatssecretaris van Dam moet zich inzetten om geen nieuwe drempels op te werpen zoals de voorgestelde fosfaatmaatregelen. Grondgebonden boeren die geen enkele bijdrage geleverd hebben aan het fosfaat overschot lijken nu toch gekort te worden. Dit zet een rem op de groei van biologisch."
Omschakelen is niet eenvoudig: een boer moet twee jaar biologisch werken, voordat de producten ook echt als biologisch op de markt mogen komen. Ook de sterk stijgende grondprijzen zijn een probleem voor omschakelaars, die meer grond nodig hebben om het welzijn van hun dieren te vergroten.
Het trendrapport biologisch is hier te downloaden.

Internationaal

De markten in de VS en de EU zijn belangrijke motoren achter de groei van de wereldwijde omzet. De VS is in 2015 met 11% gegroeid naar 43,3 miljard dollar. Daarmee is het marktaandeel gegroeid naar bijna 5%. Groenten en fruit zijn in de VS de belangrijkste productgroep, gevolgd door zuivel. Experts zeggen dat de groei nog groter was geweest als er meer aanbod was. De VS zijn in sterke mate afhankelijk van de import van biologische producten.

Het meest spectaculair zijn de ontwikkelingen in Scandinavië. De biologische omzet in Zweden is in 2014 met 35% gestegen. De belangrijkste oorzaken van de Scandinavische groei zitten in een groeiend bewustzijn bij de consument, aangewakkerd door voedselschandalen. En er wordt gericht overheidsbeleid gevoerd: de Deense overheid heeft bijvoorbeeld een speciaal programma opgezet voor de certificering van biologische catering en restaurants. Dat is een groot succes: meer dan 1.700 hotels, restaurants en bedrijfsrestaurants zijn inmiddels gecertificeerd en serveren maaltijden met minimaal 25% (brons), 60% (zilver) of 80% (goud) biologische ingrediënten.


Meer lezen:
Bionext trendrapport biologisch 2015 - juni 2016
Bionext trendrapport biologisch 2014 - 2015
Monitor Duurzaam Voedsel 2014
Jaarverslag Skal 2015
website CBS voor actuele areaalcijfers