Biologisch en het nieuwe GLB
Sinds 2023 geldt het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Het doel van het GLB is de laatste jaren ingrijpend aan het veranderen, en dit heeft grote gevolgen voor de praktijk. Waar het GLB oorspronkelijk in het leven was geroepen om de voedselproductie te stimuleren en daarmee de winkelprijs laag te houden, wordt het nu meer en meer gebruikt om boeren te stimuleren om te verduurzamen.
Biologische bedrijven hebben een hogere biodiversiteit, blinken uit in duurzaam bodembeheer en hebben een aantoonbaar lagere ammoniakemissie. De biologische sector kan daarom een belangrijk instrument zijn om deze nieuwe GLB doelen te behalen.
Het doel van dit project is om te bepalen hoe het nieuwe GLB biologisch kan stimuleren in Nederland en hoe biologische boeren effectief gebruik kunnen maken van het nieuwe GLB.
Biologische landbouw en het GLB 2023 - 2027
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027 richt zich naast de ondersteuning van duurzame voedselproductie ook op de doelstellingen waterkwaliteit, klimaat en biodiversiteit. Als biologische boer kun je gemakkelijker voldoen aan deze doelen en komt je bedrijf mogelijk sneller in aanmerking voor subsidies. In deze flyers vind je een beknopt overzicht per sector.
Flyer – Biologische akkerbouw en het GLB 2023-2027
Flyer – Biologische fruitteelt en het GLB 2023-2027
Flyer – Biologische melkgeitenhouderij en het GLB 2023-2027
Flyer – Biologische melkveehouderij en het GLB 2023-2027
Flyer – Biologische pluimveehouderij en het GLB 2023-2027
Flyer – Biologische varkenshouderij en het GLB 2023-2027
In het magazine lees je meer over:
- Hoeveel GLB geld gaat er naar bio?
- Wat kun je met bufferstroken langs waterlopen?
- Cranberry's: kansen voor natte teelten
- Biodiversiteit verhogen door ecologisch slootschonen
- Biologisch vlasteelt, gewas van de toekomst?
- ...en nog veel meer!
Vul hieronder je emailadres in en ontvang het GLB Magazine direct in je inbox. Wil je daarnaast de Bionext nieuwsbrief ontvangen? Zet dan ook een vinkje ✓
Meer biodiversiteit dankzij ecologisch slootschonen
Ecologisch slootschonen verbetert de waterkwaliteit en draagt bij aan de biodiversiteit. Beide zijn doelen van het nieuwe GLB.
In waterrijk Nederland is het belangrijk dat alle sloten het water goed kunnen afvoeren. Zeker in het veenweide gebied. Om ervoor te zorgen dat een sloot niet dichtslibt moeten de sloten jaarlijks onderhouden worden. Waar eerder sloten helemaal leeg gebaggerd en kaal gefreesd werden, laten nu steeds meer boeren hun sloot op een ecologische manier schonen. Klaas Oevering is een van die boeren. Klaas zit in Friesland en houdt zijn biologisch melkvee op veenweide met verhoogd waterpeil. Sinds hij zijn sloten ecologisch laat schonen is de biodiversiteit aan flora en fauna in het water vergroot.
Vanuit het GLB-project gingen we kijken bij Klaas op het bedrijf om meer te leren over ecologisch slootschonen. Theo Galama maakte voor De Boerderij deze video tijdens deze bijeenkomst.
GLB-update ontvangen
Laat hier uw gegevens achter als u de GLB-update wilt ontvangen. Via deze mailing houden we u op de hoogte van de vastgestelde eisen en voorwaarden in het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid. En we geven tips hoe u als biologisch boer of tuinder effectief gebruik kunnen maken van het GLB.
Actiepunten
→ Er wordt een deskstudie uitgevoerd om de doelen en maatregelen van het GLB te vergelijken met de Europese en nationale biologische regelgeving.
→ Interviews met experts op het gebied van biologische landbouw en beleid om de GLB doelen en maatregelen te bespreken en te vergelijken met de biologische praktijk.
→ Het organiseren van bijeenkomsten met biologische boeren om de GLB doelen en maatregelen te bespreken en te vergelijken met de biologische praktijk. Dit zal zowel regionaal gebeuren om de landschappelijke en culturele aspecten mee te nemen, als sectoraal omdat elke sector weer eigen innovaties en praktijken kent.
→ Het uitvoeren van een aantal praktijkmaatregelen om de samenhang met de biologische praktijk te illustreren en biologische boeren te inspireren om gebruik te maken van het GLB.
→ Inventarisatie in Europa om te leren hoe andere landen binnen het huidige GLB gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om de biologische sector te ondersteunen. Daarbij wordt ook gekeken wat de context en effectiviteit hiervan was.
→ Kwaliteitsschema’s in de biologische keten worden onderzocht hoe zij bijdragen aan de doelen van het GLB. Wij denken hierbij aan de Aanvullende Normen uit de melkveehouderij, het EKO keurmerk of het Demeter keurmerk.
Met wie doen we dit project?
Dit project is een samenwerkingsverband tussen Pipie Smits van Oyen (akkerbouwer en vleesveehouder te Drimmelen), Biohuis (vereniging van biologische boeren en tuinders), de VBV (vereniging biologische varkenshouders), BioBol (vereniging biologische bollentelers), Francine van Rossem (biologisch tuinder te Rijssen-Holten) en Bionext.
Projectleider
Heeft u ideeën, vragen of opmerkingen? Neem contact op met Gerdine Kaptijn (kaptijn@bionext.nl), projectleider Kennis & Innovatie