Natuurinclusief en biologisch: kansen om elkaar te versterken

Hoe natuurinclusief is de biologische sector al? Welke natuurinclusieve maatregelen kunnen er in diverse deelsectoren binnen de biologische sector nog genomen worden? In februari 2024 is het tweejarige project ‘Natuurinclusieve doorontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland’ gestart. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en uitgevoerd door projectpartners Bionext, Biohuis en Louis Bolk Instituut.

Start van het project

Natuurinclusief werken zit in de genen van de biologische landbouw. Doel van dit tweejarige project is om de biologische sector een duidelijker profiel te geven t.a.v. natuurinclusiviteit. In het project gaan de partners de biologische sector faciliteren om natuurinclusief werken door te ontwikkelen. Per deelsector wordt bekeken welke maatregelen de natuurinclusiviteit verhogen.

Bij aanvang van het project wordt in beeld gebracht hoe biologisch en natuurinclusief zich tot elkaar verhouden, en wat de stand van zaken is in de biologische sector met betrekking tot natuurinclusief werken. Daarbij wordt allereerst het begrip ‘natuurinclusief’ gedefinieerd, in nauwe samenspraak tussen de verschillende kennispartners. Ook NGO’s uit het maatschappelijk middenveld worden betrokken bij deze gesprekken.

Publicatie lesboek 'natuurinclusief'

De term 'natuurinclusieve landbouw' wordt steeds vaker gebruikt, maar wat houdt dit in? CLM en het Louis Bolk Instituut hebben een lesboek samengesteld met een volledig overzicht van maatregelen en ervaringen: ‘Natuurinclusieve landbouw in de praktijk’. Dit boek is 14 maart 2024 verschenen en bedoeld voor het onderwijs, maar bruikbaar voor iedereen die zich met natuurinclusieve landbouw bezighoudt.

Biologische koplopers

Biologische koplopers

Met het project wil Biohuis, de vereniging die biologische boeren vertegenwoordigt, concrete ambities opstellen en voor de diverse biologische sectoren handreikingen ontwikkelen om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

In het tweejarige project worden acht koploperbedrijven binnen diverse deelsectoren geworven. Deze koplopers worden geselecteerd op vooruitstrevend denken en werken als biologisch bedrijf. Deze voorhoede ziet ruimte om náást hun biologische bedrijfsvoering nog extra natuurinclusieve maatregelen toe te passen. Gedurende het project worden de acht koploperbedrijven begeleid en gevolgd in hun stappen op weg naar een meer natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Als eindresultaat beogen de projectpartners een helder sectorplan op te leveren, waarin duidelijk wordt waar biologisch al natuurinclusief ‘scoort’ én waarin concrete handreikingen per deelsector zijn uitgewerkt om meer natuurinclusief te gaan werken. Deze worden gepresenteerd in een slotbijeenkomst aan het eind van 2025.

Partners

Het project ‘Natuurinclusieve doorontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland’ wordt gefinancierd door het ministerie van LNV en uitgevoerd door projectpartners Bionext, Biohuis en Louis Bolk Instituut.




Contact?

Heeft u ideeën, vragen of opmerkingen? Neem contact op met projectleider Hans Fuchs (fuchs@bionext.nl).