Met horeca de boer op: werkbezoeken aan de biosector
Horeca-ondernemers zijn vaak op zoek naar manieren om hun menu duurzamer te maken; een groot deel van de consumenten in out-of-home & foodservice vraagt daar ook om. Meer biologische ingrediënten op de kaart zetten, is één van de manieren voor de horeca om verder te verduurzamen.
Wanneer bijvoorbeeld alle zuivel in een bepaalde restaurantketen biologisch zou worden, zou je de marktontwikkeling van bio een flinke boost geven. Een mooie kans voor biologisch! Ook het ministerie van Landbouw ziet die kansen. In het Actieplan (2022) wordt de ambitie uitgesproken om biologisch in de horeca stevig te laten groeien.
Uit vervolgonderzoek dat FSIN (FoodService Institute Nederland) in opdracht van het ministerie uitvoerde, bleek een van de grootste drempels voor méér bio in de horeca: gebrek aan kennis. Daar gaan we mee aan de slag!
Bionext organiseert op verzoek van het ministerie verschillende werkbezoeken voor horeca-ondernemers in de periode juni-oktober 2024. Hiermee hopen we vooral te inspireren, door deelnemers letterlijk laten proeven van biologische landbouw. Een kennismaking tussen horeca/foodservice, en onze levendige sector: kom mee de bio-boer op!
Data en locaties
De afgelopen maand hebben de volgende bezoeken plaatsgevonden;
- Maandag 2 september 2024: 13.30 – 16.30 uur Bio pluimveehouderij Johan en Arien Verbeek
Ubbeschoterweg 10 - 3927 BD Renswoude www.biomeerwaarde-ei.eu/pluimveehouders/show/familie-verbeek - Maandag 23 september 2024: 13.30 –
16.30 uur
Restaurant-hotel Villa Augustus
Arno Schiettekatte - Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht - www.villa-augustus.nl
Meer info en aanmelden
Bekijk hier de uitnodiging (PDF)
- Er is beperkt plaats, voor maximaal 10 deelnemers per bezoek.
- Werkbezoeken duren elk 2 tot 3 uur, met een rondleiding over het biologisch bedrijf, gelegenheid tot vragen en een proeverij
- Aanmelding geschiedt op volgorde van binnenkomst, via mail.
- Meer info en aanmelden bij projectleider Suzanne Vrinte van Bionext Ketenorganisatie. Mail: vrinte@bionext.nl.
- Deelname is pas definitief na ontvangst van een bevestigingsmail.
Communiceren op het menu
Hoe kun je als restauranthouder of koffiefranchise communiceren over biologisch op je menukaart? Het ministerie van LNV ontwikkelde een voorbeeld, die je hier gratis kunt downloaden.
Contact?
Heeft u ideeën, vragen of opmerkingen? Neem contact op met projectleider Suzanne Vrinte (vrinte@bionext.nl).
Opdracht
Bionext voert dit project uit in opdracht van, en gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in de periode van juni - oktober 2024.