Omschakelen naar biologische akkerbouw in Zeeland

In het kort: de provincie Zeeland staat voor een aantal grote opgaves in relatie tot landbouw en natuur om de vitaliteit van de sector ook voor toekomstige generaties te behouden. De biologische landbouw biedt een ontwikkelrichting met perspectief voor de opgaves die er liggen. Het aandeel biologisch landbouw blijft in Zeeland echter achter bij het landelijk gemiddelde. Is er ruimte voor meer biologische landbouw in Zeeland en wat zijn de barrières?

Projectverloop

Het project bestaat uit drie pijlers. Allereerst onderzoekt Delphy de interesse onder Zeeuwse akkerbouwers in de biologische teelt. Hoeveel telers hebben interesse en wat zijn de belangrijkste barrières om daadwerkelijk om te schakelen? Ten tweede komen er op proefbedrijf de Rusthoeve in 2023 en 2024 proeven waarin de mogelijkheden van mechanische onkruidbeheersing worden onderzocht en gedemonstreerd. Ten slotte onderzoekt Bionext de afzetmogelijkheden van Zeeuwse biologische producten op korte en middellange termijn. Dit levert een overzicht op van de mogelijkheden voor omschakelaars in Zeeland. In welke productgroepen liggen er wel of geen kansen voor nieuwe biologische telers? En hoe verandert de afzet van het product wanneer een akkerbouwer omschakelt van gangbaar naar biologisch? Rond de opgedane kennis zullen verschillende bijeenkomsten worden georganiseerd.

Studiebijeenkomst: ​bodemstructuur in biologische akkerbouw

Projectleider Gerdine Kaptijn was bij een studiebijeenkomst in Zeeland, maandag 29 juli j.l. Aan de slag met bodemstructuur betekent: kuilen graven!

"Op deze warme zomeravond komen ruim 15 biologische akkerbouwers bij elkaar op het biologisch akkerbouwbedrijf van Hans Rozendaal in Klaaswaal.

Tijdens de koffie geeft Hans een korte introductie over zijn bedrijf. Hij boert al jaren biologisch, en verbouwt in een ruime rotatie onder andere pastinaken, pompoenen, courgettes, aardappelen en kool. Hans benoemt dat hij vanwege het natte voorjaar worstelt met de bodem op enkele van zijn percelen."

Toegang tot zoet water & verzilting: Biokennisweek 2024

Toegang tot zoet water & verzilting: Biokennisweek 2024

Voldoende toegang tot zoet water, en de verzilting die in de kustgebieden sowieso een rol speelt in de landbouw, waren onderwerp van discussie tijdens een goedbezochte bijeenkomst op Biokennisweek 2024. Zo'n 25 geïnteresseerden kwamen bijeen om te spreken over verschillende manieren om om te gaan met 'zoet en zilt'. Een van de akkerbouwers werkt met een groot zoetwaterbassin, iets dat veel Zeeuwse akkerbouwers met een flink areaal bezighoudt.

Marc van Rijsselberghe, specialist in zilte teelten, ging in gesprek op zijn ervaring met verzilting en de mogelijkheden die dit juist kan bieden in teelt. Dit lijkt vooral een interessante nichemarkt te zijn, en is daarbij wel arbeidsintensief. Zilte teelten vragen nog om productontwikkelaars die gewassen zoals zeekraal of Nederlands zeewier verder in de markt kunnen zetten.

Al met al vormt deze workshop een goede weerslag van belangrijke issues voor veel Zeeuwse akkerbouwers, en is daarmee goede input voor het project 'Biologisch in Zeeland'.

Partners

Bionext en de vereniging van biologische boeren Zuidwest-Nederland voeren het project uit in opdracht van en samen met Delphy en proefboerderij de Rusthoeve. De provincie Zeeland is financier van het project. Het project loop tot december 2024.

Home | Werken bij provincie ZeelandUinovatie

Contact?

Heeft u ideeën, vragen of opmerkingen? Neem contact op met projectleider Gerdine Kaptijn-Klompe (kaptijn@bionext.nl).