Het 'mannenvlees' probleem

Koeien, geiten en kippen geven ons heerlijke zuivel en eieren. Maar wat gebeurt er eigenlijk met hun broertjes? Die geven geen melk en leggen geen eieren en hebben dus eigenlijk geen functie.

Wij vinden dat deze mannen ook een biologisch leven verdienen. Bionext wil een diervriendelijk en ethisch verantwoord alternatief bieden voor de manier waarop we omgaan met stiertjes, bokjes en haantjes. Ze worden nu als restproduct van de zuivelproductie behandeld. Dit vinden wij onacceptabel. We vinden dat álle dieren die geboren worden op een biologisch bedrijf recht hebben op een volwaardig leven.

image-2131

Download nu onze Greenpaper 'Het mannenprobleem'.

Man in de Pan

Met het project Man in de Pan richten we ons op de hele keten, van boer tot consument. Het probleem kan namelijk alleen opgelost worden als alle schakels in de keten (boeren, handel, verwerking, winkels) meewerken aan een oplossing.

Dit doen we door:
- Een afzetmarkt te ontwikkelen voor vlees van mannelijke dieren afkomstig van biologische bedrijven.
- Alle schakels in de ‘mannenvlees’keten te organiseren om een interessant aanbod te ontwikkelen, dat uit kan voor de boeren.
- Consumenten bewust maken van het probleem en hen een mogelijkheid bieden er iets aan te doen.

Het project is voorjaar 2022 afgerond met bovenstaande Greenpaper.

Promotiemateriaal

Binnen dit project worden (groepen) ondernemers ondersteund die de consumptie van vlees van mannelijke dieren willen stimuleren, om zodoende een zinvolle betekenis te geven aan het leven van deze dieren. Hiervoor hebben we promotiemateriaal ontwikkeld. Vrij te gebruiken voor ondernemers die hun mannelijke dieren willen verwaarden.

> Flyer bokkenvlees bestellen
> Receptenboekje bokkenvlees

Drie heerlijke recepten met biologisch bokkenvlees van Nel Schellekens:
> Kookfilmpje Big Mekker
> Kookfilmpje biologische rendang op z'n Achterhoeks
> Kookfilmpje biologische bokkenpootjes

Geitenhouders opgelet!

In samenwerking met de Bio Goat Meat Coöperatie en Land&Co heeft Bionext een brochure ontwikkeld voor biologische geitenhouders die geïnteresseerd zijn in de huisverkoop van bokkenvlees. Deze brochure biedt praktische informatie over hoe dit op te zetten en handige tips over de omgang met de relevante regelgeving.