Biologische verkooppunten in Nederland

Weet je dat het best bijzonder is? Nederland is een van de weinige landen in Europa die speciaalzaken kent. Winkels die voor 100% biologische producten gaan, van boer tot op je bord.

Waar herken je een biologisch verkooppunt aan? Sinds 2021 is de Skal winkel certificering een verplichting geworden. De boeren/producenten, handel en verwerking doen dit al jaren en nu sluiten wij met alle biologische verkooppunten de keten met de laatste controle.

Biologische supermarkten & speciaalzaken

Wij zijn trots op onze koplopers; de biologische speciaalzaken. Al jaren doen zij, missie gedreven, waar wij eigenlijk op grote schaal naar streven. De korte lijnen met de leveranciers, goede en heldere prijsafspraken, de kennis van de producten, bewustzijn van de impact én daar naar handelen… kortom constant verduurzamen.

De formulewinkels Odin en Ekoplaza zijn bekend en herkenbaar in het straatbeeld. Daarnaast zijn er ook veel zelfstandige winkels (dus los van een formule), in ons land te vinden.

Alle biologische speciaalzaken werken sinds jaar en dag met aandacht voor biologische (vers) producten. Het fijne aan deze winkels is dat er veel kennis is over de producten zelf. De herkomst, het productieproces, wat zit er eigenlijk in je eten, hoe zit het met dierenwelzijn?

Daarnaast ook wat het voor jouw gewenste levensstijl kan betekenen of ondersteunen. Door de relatieve kleinschaligheid komen ook de kleinere producenten ruim aan bod in het assortiment wat het extra leuk maakt. Uiteraard halen de speciaalzaken ook biologische producten overzees maar staan de korte ketens centraal.

Onder de biologische speciaalzaken vallen natuurlijk ook de biologische bakkers en slagers.

Biologische supermarkten & speciaalzaken
Biologische boerderijwinkels

Biologische boerderijwinkels

We lopen er allemaal wel warm voor en we fietsen er graag voor om. De biologische boerderijwinkel of (pluk)tuinderij. De producten die in de ‘achtertuin’ geproduceerd zijn kan je direct in de winkel halen. Vele hebben daarbij hun assortiment ook nog uitgebreid zodat je met een goed gevulde boodschappenmand weer op huis aan kan.

Sommige boerderijen hebben naast een winkel op het erf of een kraam aan de weg, ook de optie voor bijvoorbeeld een oogstabonnement, CSA (Community Supported Agriculture), groentetas of pluktuin. Dit kan een leuke manier zijn om betrokken te zijn. Je leert hoe de seizoenen invloed hebben op de beschikbaarheid, dat groentes en fruit er in allerlei verschillende maten en vormen zijn (en dat het dan net zo lekker is) en dat er veel meer verschillende heerlijke producten van het land komen, dan degene die in de gemiddelde supermarkt liggen: zoals raapsteeltjes, aardperen en paarse spitskool.

Biologische markten

In Nederland zijn er diverse biologische (boeren) markten te vinden. Van de kleine dorpen tot in de grote steden! Ook de biologische markten/marktkramen zijn Skal gecertificeerd zodat je zeker bent dat de producten die je koopt biologisch zijn.

Hier staat een handig overzicht van biologische boeren markten waar je wekelijks een bezoekje aan kunt brengen (scrollen naar 3e activiteit). Soms hebben bio-markten een eigen dag, andere keren bestaat het uit een aantal kramen bij elkaar als onderdeel van de gewone wekelijkse markt.

Biologische markten
Biologische webwinkels

Biologische webwinkels

Wat fijn dit comfort! Er zijn biologische speciaalzaken die naast hun assortiment in de winkel ook bezorgen, of een bestelmodule hebben. En er zijn ook steeds meer online webwinkels voor alle mogelijke biologische producten en maaltijden. Een mooi voorbeeld is Ekomenu, maaltijden op maat bij je aan de deur geleverd; daarnaast kan je ook nog andere boodschappen toevoegen.

Ook zijn er verschillende soorten boxen die je kunt laten bezorgen. Zo zijn er verrassingsboxen, familieboxen en vegaboxen. Benieuwd welke bio-opties er zijn? We hebben in dit artikel het aanbod op een rij gezet.

De supermarkt

Ook in de gewone supermarkten kan je ook een steeds uitgebreider aanbod vinden van biologisch. Wij krijgen wel eens de vraag: maar is biologisch bij Albert Heijn dan ook écht biologisch? Het antwoord: Ja! Als het Europese bio-keurmerk (het groene blaadje) op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Ongeacht in welke winkel je het product tegenkomt.

In Nederland controleert de organisatie Skal biocontrole of producten echt biologisch zijn. De inspecteurs van Skal controleren boeren, producenten, handelaren en verwerkers, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Dus als het Europese Bio-keurmerk op het product staat, kan je er met een gerust hart van genieten!

En dat het biologische assortiment in supermarkten steeds groter wordt, dat is een goed teken. Want als de verkrijgbaarheid omhoog gaat, en steeds meer mensen biologisch kopen. Zorgen we op die manier iedere keer een beetje meer voor ons zelf én de aarde.

De supermarkt