Is biologisch beter voor moeders en kinderen?

Het is een verstandige keus om je kinderen biologisch eten te geven en zelf zoveel mogelijk biologisch te eten wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Kinderen hebben een lager lichaamsgewicht. Daardoor zijn ze gevoeliger voor resten van bestrijdingsmiddelen in voeding dan volwassenen. Baby's zijn extra gevoelig, omdat schadelijke stoffen in de eerste levensfase makkelijker in de hersenen kunnen doordringen.

Uit onderzoek blijkt dat moeders die biologisch eten (met name zuivel), meer gezonde vetzuren in hun moedermelk hebben. Ander onderzoek liet zien dat kinderen die gangbare groenten en fruit eten, sporen van pesticiden in hun urine hebben. Zodra de kinderen biologisch gingen eten, verdwenen de sporen bijna meteen uit hun urine.

Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat de meeste resten van bestrijdingsmiddelen gevonden worden in druiven, mandarijnen, aardbeien en appels. In 95% van de Nederlandse appels worden bestrijdingsmiddelen aangetroffen, gemiddeld vier gifsoorten per appel.

Biologische groente en fruit worden geteeld zonder chemische middelen. Een goede keus dus!