Hoe betrouwbaar zijn voedselkeurmerken?

Er bestaan heel veel keurmerken voor voedingsmiddelen. Veel daarvan zijn door commerciële partijen ontwikkeld en bevatten claims die door henzelf bedacht en gecontroleerd worden. Ook lachende koeien en vrolijke bloemetjes op de verpakking kunnen de suggestie wekken dat een product dier- en milieuvriendelijk is.

Om consumenten te helpen bij hun keuze in de supermarkt, heeft Milieu Centraal daarom een lijst gemaakt van “10 topkeurmerken”. Dit zijn keurmerken die strenge eisen stellen aan milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn, en daar goed op worden gecontroleerd. Deze 10 keurmerken zijn: ASC, Beter Leven, Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologisch, Fairtrade, MSC, On the way to PlanetProof, Rainforest Alliance en UTZ.

Van de keurmerken uit dit lijstje, zijn Biologisch, Demeter en EKO de enige die zich moeten houden aan strenge Europese wetgeving. Dit betekent dat een biologische boer in Italië zich aan dezelfde regels moet houden als een biologische boer in Friesland. Ook is er geen commerciële partij die geld verdient aan het keurmerk. Skal Biocontrole voert in opdracht van de Nederlandse overheid de onafhankelijke controle uit bij alle biologisch bedrijven.


Lees ook deze FAQs: