Koplopers in Kringlooplandbouw

Hoe kunnen we als biologische sector de kringloop verder sluiten? En wat is daarvoor nodig? Binnen het 'Koplopers in Kringlooplandbouw'-project deden we 3 jaar lang onderzoek om dit uit te zoeken. Samen met boeren, wetenschappers en het bedrijfsleven keken we naar: biologische mest, strooisel en regionaal veevoer. De uitkomsten van dit project lees je in het magazine.

Het project Koplopers in Kringlooplandbouw (KIK) is opgezet in samenwerking met Biohuis.

image-2685

In het magazine lees je meer over:

  • Ervaringen met de teelt en oogst van miscanthus
  • De inzet van natuurmaaisel als strooisel
  • Is 100% biologische mest haalbaar?
  • Stikstofefficiëntie op je bedrijf verhogen
  • Praktijkvoorbeelden van veevoer uit de regio
  • Hoe halen we meer veevoer van dichtbij?
  • ...en nog veel meer!

Vul hieronder je emailadres in en ontvang het Kringloop Magazine direct in je inbox. Wil je daarnaast de Bionext nieuwsbrief ontvangen? Zet dan ook een vinkje ✓

Sectorplan: Ambities voor kringloopsluiting

Sectorplan: Ambities voor kringloopsluiting

Binnen het KIK-project zijn 3 jaar lang pilots uitgevoerd binnen de thema’s strooisel, mest en veevoer. Aan de hand van deze pilots werd snel het duidelijk dat er veel uitdagingen zijn, maar ook zeker mogelijkheden voor zelf strooisel of veevoer telen en efficiënter bemesten. Biohuis heeft de bevindingen uit het project verder uitgewerkt naar concrete ambities voor de sector. In het sectorplan staan deze ambities en bijbehorende acties beschreven.

Gezien de cijfers en achtergronden uit het project lijken de ambities, zoals geformuleerd in het sectorplan, zeker haalbaar. Maar de sector is divers, zowel in ambitieniveau als in randvoorwaarden voor kringloopsluiting. Er liggen nog veel uitdagingen op gebied van kringloopsluiting en 100% kringloopsluiting is nog ver weg. Maar dankzij de innovatiekracht van de ondernemers, vervult bio nog steeds de rol van koploper in de kringlooplandbouw.

Projectresultaten

Projectresultaten

In dit project hebben we de huidige biologische kringloopsystemen onderzocht en de knelpunten vastgesteld. We hebben praktische informatie verzameld voor biologische boeren die zelf aan de slag willen met meer kringlooplandbouw op hun eigen bedrijf.

We hebben antwoorden gezocht op vragen als: ‘Hoe haalbaar is het om de herkomst van krachtvoer verder te regionaliseren?’ en ‘Hoe kan ik een uitwisseling voer-mest organiseren met een collega bio-bedrijf’, ‘Welke alternatieven zijn er voor residu-arm strooisel?’ en ‘In hoeverre is 100% biologische mest haalbaar?’ De antwoorden hierop publiceerden we in het Kringloop Magazine (download hierboven).

We maakten de video 'Residu-arm strooisel: Miscanthus' met een praktische kijk op de teelt en oogst van miscanthus. Organiseerden tijdens de online Biokennisweek de webinar 'Hoe sluiten we de biologische kringloop'. En gingen aan de slag met Stikstof efficiëntie in de biologische landbouw.

Als afsluiting organiseerden we een slotsymposium, waar Inge Lardinois van het ministerie van LNV het Sectorplan in ontvangst nam. Om het sectorplan en de kringloopsluiting in de biologische sector te blijven aanjagen, zijn er verschillende kringloopambassadeurs vanuit de sector gevraagd om de voortgang van het sectorplan te blijven bewaken.

Dank aan alle boerinnen, boeren, onderzoekers, ondernemers, adviseurs, leveranciers en iedereen die een bijdrage heeft geleverd. Het project is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Projectleider

De biologische sector wil graag verder leren en doorontwikkelen. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen of vragen naar aanleiding van dit project? Neem contact op met Hans Fuchs (fuchs@bionext.nl), projectleider team Advies.

Projectleider