Convenant robuuste aardappelteelt

In 2016 richtte de aardappelziekte phytophthora grote schade aan in de biologische aardappelteelt. Biologische aardappeltelers hebben geen gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar die kunnen worden ingezet wanneer phytophthora toeslaat. Voor veel telers is het daarom geen optie meer om biologische aardappels te telen, tenzij ze kunnen beschikken over rassen die resistent zijn tegen phytophthora. Om het aantal resistente aardappelrassen op het veld en in het winkelschap te vergroten heeft Bionext in 2017 het initiatief genomen om 28 partijen uit de biologische aardappelketen gezamenlijk een convenant te laten tekenen.

Met succes! In 2019 zijn er al zo’n 20 resistente aardappelrassen op de markt die in Nederland geteeld kunnen worden. Met een resistent ras kun je als teler echter niet achterover leunen. Het aantal beschikbare resistentiegenen is beperkt dus daar moeten we met elkaar heel zuinig op zijn. Phytophthora, is een slimme ziekteverwekker die onder hoge ziektedruk snel kan veranderen en de resistentie kan doorbreken. Resistentiemanagement verkleint dit risico en is daarom noodzakelijk. Onder resistentiemanagement verstaan we alle maatregelen die je als aardappelveredelaar of teler kunt nemen om de bestaande resistenties te behouden.

Bekijk hier het Aardappelconvenant 2022-2026

Stand van zaken

Robuuste Aardappelrassen: rassenlijst 2022Robuuste Aardappelrassen: rassenlijst 2022We zijn goed op weg om de doelstelling van 100% robuuste rassen in de biologische teelt en het biologische schap in 2020 te halen. In 2019 waren meer dan 80% van de biologische tafelaardappelen in het Nederlandse winkelschap van robuuste rassen en waren 70% van de biologisch geteelde aardappelen robuust.

Bionext werkt actief samen met oa BDEKO (vereniging van biologische telers in Flevoland) om de robuuste rassen onder de aandacht van telers, handel en retail te brengen. Dit doen we door demonstratievelden aan te leggen in de drie belangrijkste akkerbouwgebieden in Nederland. Elk jaar organiseren we verschillende bijeenkomsten waar de robuuste rassen in het veld te zien zijn en de aardappelen gekookt en gebakt worden. De rassen uit de demovelden van 2020 zijn te zien in het Demovelden Beeldbestand.

Daarnaast hebben we samen met BDEKO, de WUR, het Louis Bolk Instituut en de BioAcademy een E-learning module ontwikkeld over hoe telers kunnen helpen de robuuste rassen robuust te houden.

Robuuste Aardappelrassen: rassenlijst 2022

Resistentiemanagement

Waarom resistentiemanagement ?

Geert Kessel (WUR) legt uit wat resistente genen zijn, hoe phytophthora zich blijft ontwikkelen en waarom we zo voorzichtig moeten zijn met de resistente rassen.


Klik hier voor een artikel met meer informatie over resistentiemanagement.

Resistentiemanagement in de praktijk

Leen Janmaat en Peter Keijzer van het Louis Bolk instituut leggen uit wat je moet doen in het veld. Biologisch akkerbouwer Henk Klompe (BDEKO) komt als ervaringsdeskundige aan het woord.

Meedoen?

Heeft u ideeën, vragen of opmerkingen? Neem contact op met Niels Heining (heining@bionext.nl), projectleider Kennis & Innovatie.

Potato Convenant in English

Information on the Potato Convenant is also available in English. You can find the English infosheet here.

Partners en financiers

Dit project wordt gefinancierd door de Provincie Flevoland, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, het LIB en de convenantspartners. Binnen het project wordt samen gewerkt met de vereniging voor biologische boeren in Flevoland, BDEKO. Het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR ondersteunen dit traject.