Diversiteit in teelt

DiverIMPACTS was een Europees onderzoeksproject met 34 internationale partners. Binnen het project zijn de voordelen van diversiteit op de akker onderzocht. En er is gekeken hoe deze diversiteit in de hele keten verwaard kan worden.

In het project zijn er op meerdere niveaus resultaten: op allerlei plekken in Europa zijn veldproeven gedaan op onderzoeksbedrijven, deze leveren lokale resultaten op die nuttig zijn voor de boer. En deze resultaten worden ook weer toegevoegd aan de mondiale kennisbasis waarmee we trends kunt laten zien over de gunstige en minder gunstige effecten gewasdiversiteit, bv. als ondersteuning voor beleid.

Greenpaper

Biodiversiteit speelt een grote rol in de biologische landbouw. Boeren en tuinders kunnen de biodiversiteit bevorderen door middel van hun teeltmethode. Door diverser te telen, bevorderen ze ook de biodiversiteit in het algemeen. In het kader van DiverIMPACTS ontwikkelden we daarom ook de Greenpaper ‘Diversiteit in teelt’. Hierin gaan we dieper in op het thema: diversiteit bij het verbouwen van gewassen. Download de Greenpaper hieronder.

image-1746

Download nu onze Greenpaper 'Diversiteit in teelt'.

Strokenteelt

Het doel van de Case Study 'Strokenteelt' was te onderzoeken wat de echte voordelen van strokenteelt zijn voor de biologische akkerbouwsystemen in Noordwest-Europa. En wat de potentiële toegevoegde waarde is voor boeren, het milieu en consumenten zijn. Dit is gedaan middels rigoureus testen op grote schaal in experimentele velden en op de boerderij.

Een paar resultaten:

- We hebben informatie verzameld voor boeren over gewaskeuze, strookbreedte, plagen en ziektes en mechanisatie. Bekijk hier de basismodule over strokenteelt (Engels).
- Bekijk hier de opname van de Masterclass Strokenteelt opgenomen tijdens de BioKennisWeek 2021. Hierin beantwoordt onderzoeker en expert Dirk van Apeldoorn veelgestelde vragen over strokenteelt. Enthousiast? Deel de video vooral met je collega's.

Nieuwsgierig geworden?

Heeft u ideeën, vragen of opmerkingen? Of wilt u graag meer weten over de resultaten van dit project? Neem contact op met Marian Blom (blom@bionext.nl), projectleider Kennis & Innovatie

Meer lezen? Kijk op de internationale projectpagina.

Partners en financiers

De projectcoördinatie is in handen van het Franse onderzoekscentrum INRA, 34 partners uit 11 landen doen mee. Dit project is gefinancierd uit het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder nr. 727482 (DiverIMPACTS).