Naar content
Image
Terug

Vlaanderen ondertekent eigen convenant voor meer ziekteresistente biologische aardappelrassen

Vlaanderen ondertekent eigen convenant voor meer ziekteresistente biologische aardappelrassen

10 jul 2018 Redactie Bionext
In navolging van het initiatief in Nederland in 2017 ondertekenden vandaag Vlaamse sectororganisaties, biologische aardappelveredelaars, aardappeltelers, verwerkers, verpakkers en winkelketens het convenant “Versnelde transitie naar robuuste biologische aardappelteelt”. Met dit convenant wil de Vlaamse biologische sector een duurzaam antwoord geven op de meest verwoestende aardappelziekte: Phytophthora. Bionext, ketenorganisatie voor de biologische sector, nam in 2017 hiervoor het voortouw in Nederland. 
 
Miriam van Bree, Manager Kennis & Innovatie bij Bionext: “Wij zijn verheugd dat onze zuiderburen zich ook gaan inzetten voor meer robuuste aardappelrassen. Dit creëert een grotere afzetmarkt  en maakt het voor de aardappelkweekbedrijven nog interessanter om dit soort rassen te ontwikkelen.” Bionext en de Vlaamse partijen moedigen uitbreiding van het convenant met Waalse partners aan en streven naar synergie tussen de Nederlandse en de Vlaamse/Belgische convenant-activiteiten.
 
Directe aanleiding voor het Vlaamse convenant is de schade die de aardappelziekte phytophthora ook in Vlaanderen aanricht in de biologische aardappelteelt. Om een nieuwe grote schade door phytophthora te voorkomen is een groei van het aandeel resistente rassen gewenst. Om dit proces te versnellen, hebben de convenantpartners in Vlaanderen afgesproken om deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed, bij de teelt en in het winkelschap. Doel is een versnelde transitie naar robuuste aardappelteeltsystemen in Vlaanderen op basis van 100% robuuste rassen in 2021. 
 
De Vlaamse convenantpartners:
  • Landbouw- en sectororganisaties 
  • Biologische aardappelkwekers en pootgoedvermeerderaars 
  • Biologische aardappeltelers 
  • Verwerkers van aardappelen en toelevering aan deze verwerking 
  • Verpakkers van biologische aardappelen 
  • Biogroothandel en de veilingen 
  • Retail
  • Onderzoek en voorlichting actief in biologische aardappelen 

Perswoordvoering

Voor algemene informatie over activiteiten of publicaties van Bionext kunt u op contact opnemen met:

Aafke Hofman: 06-16179613

Miriam van Bree: 030-2339980 / 06-46370784