Naar content
Image
Terug

Uienolie mag blijven om de wortelvlieg weg te jagen

Uienolie mag blijven om de wortelvlieg weg te jagen

17 aug 2018 Redactie Bionext

Voedingsmiddel goedgekeurd als “basisstof” 

Uienolie wordt gebruikt door biologische en gangbare boeren om de wortelvlieg te verwarren. De stof, die volgens de RUB-lijst was toegestaan, zou verdwijnen als er geen officiële toelating werd geregeld. Bionext heeft een toelating aangevraagd als basisstof en recent heeft de EU daarmee ingestemd. Daardoor blijft het gebruik van deze dier-, natuur- en mensvriendelijke plaagbeheersing toegestaan in de hele EU.

In 2007 al heeft een innovatiegroep van biologische boeren samen met de WUR uitgevonden dat je de wortelvlieg, psila rosae, misleidt als je sterk geurende uienolie in potjes rondom een akker zet. Minder vliegen kunnen zo de peen vinden en hun eitjes daar leggen. Dat leidt tot verminderde vraat in de peen door de larve die uit die eitjes komt. De uienolie die daarvoor wordt ingezet is een extract van uien dat in de voedingsindustrie gebruikt wordt in soepen en sauzen.

Omdat het op de RUB-lijst stond, kon uienolie tot nu toe eenvoudig gebruikt worden. De RUB-lijst is door de overheid opgesteld en bevat producten die in de landbouw gebruikt mochten worden zonder uitgebreide toetsing. Magere melk staat er bijvoorbeeld op. Deze lijst wordt geleidelijk afgeschaft, omdat het niet past in de Europese wetten voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Producten van die lijst moeten nu een gewone toelatingsprocedure doorlopen en goedgekeurd worden, anders worden ze uiteindelijk verboden. 

Bionext heeft met steun van het ministerie van LNV en de vrijwillige inzet van experts gewerkt aan een dossier voor de toelating van uienolie als basisstof. Dit dossier is begin 2017 ingediend. Na beoordeling door de EFSA, de wetenschappelijke commissie van de Europese Unie, en vragenrondes van lidstaten hebben de lidstaten van de EU samen een besluit genomen. Uienolie mag als basisstof gebruikt blijven worden. Deze goedkeuring geldt voor onbepaalde tijd en voor alle landen van de EU.
 

Bekijk hier de infographic over de voordelen van uienolie.

 


Perswoordvoering

Voor algemene informatie over activiteiten of publicaties van Bionext kunt u op contact opnemen met:

Aafke Hofman: 06-16179613

Miriam van Bree: 030-2339980 / 06-46370784