Naar content
Image
Terug

Groei van voeding met keurmerk zet stevig door

Groei van voeding met keurmerk zet stevig door

09 jun 2017 Redactie Bionext

De omzet van producten met onafhankelijk geborgde keurmerken is in supermarkten met maar liefst 27% gestegen.  Vandaag publiceerde de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI recente omzetcijfers van producten met onafhankelijk geborgde keurmerken Hiermee is duurzame voeding definitief de niche voorbij. Bionex, de ketenorganisatie van de biologische sector,  is blij met de gestage groei van het biologisch keurmerk met 12 % per jaar.

De Monitor Keurmerken Retail omvat producten met één of meerdere van de volgende keurmerken: ASC, MSC, Beter Leven, Biologisch, Fair Trade/Max Havelaar, Rainforest Alliance, UTZ, Label Rouge of Milieukeur. De gezamenlijke omzet van producten met deze keurmerken in de Nederlandse supermarkten bedraagt inmiddels ruim 3 miljard. Het aandeel binnen de supermarktomzet groeide in het laatste jaar van 9,4% naar 11,9%. Het positieve signaal is dat consumenten steeds vaker voor voeding met een keurmerk kiezen. De Monitor wijst uit dat consumenten  het afgelopen jaar 590 miljoen euro meer  besteedden  aan producten met onafhankelijk geborgde keurmerken. Dit is een stijging van maar liefst 27% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Blij met verdere groei

Biologisch groeit gestaag door met 12 % per jaar. De grote groei zit bij vis (ASC) en vlees (Beter Leven).  Het Beter Leven keurmerk nam hiermee de koppositie over van het biologisch keurmerk. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “Fantastisch om te zien dat er zo’n enorme groei zit in de markt voor duurzame producten. We hopen dat deze trend zich nog verder ontwikkelt tot het hoogste niveau van duurzaamheid. We maken ons hard voor een verdere gezamenlijke groei van duurzame voeding. We staan aan de vooravond van een complete omslag van een productiewijze die kosten afwentelt op de samenleving naar een kosteninclusieve landbouw en voeding. Biologisch levert naast gezonde en smakelijke kwaliteitsproducten ook biodiversiteit, schoon water, bodemvruchtbaarheid en eerlijke prijzen voor de boer. Daarom kiezen steeds meer mensen voor biologisch. De  hogere prijs van bio remt de groei nu nog af. Zodra de kostenafwenteling niet meer geaccepteerd wordt, is biologisch het winnende productiemodel in de landbouw- en voedingssector. Daarom is het verheugend dat ondanks de hogere prijzen biologisch wereldwijd met corca 10% per jaar doorgroeit.'

Meer informatie over de Monitor vind je hier


Perswoordvoering

Voor algemene informatie over activiteiten of publicaties van Bionext kunt u op contact opnemen met:

Aafke Hofman: 06-16179613

Miriam van Bree: 030-2339980 / 06-46370784