Naar content
Image
Terug

Bionext vervolgt campagne tegen patenten op groente

Bionext vervolgt campagne tegen patenten op groente

05 mrt 2017 Redactie Bionext

Onlangs besloot de EU geen patenten op groente meer te willen toestaan. Dit is een mooie stap in de goede richting. Dit voornemen moet echter nog omgezet worden in een waterdichte wet die patenten op groente voorgoed verbiedt. Om die reden start Bionext op 6 maart een campagne samen met  143 biologische speciaalzaken. Onder de noemer ‘De Grootste Zaadbank’ zijn in deze winkels setjes van 5 door patenten bedreigde groentezaden te koop. 

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika’s met een natuurlijke(!) afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee krijgen die bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die  100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel
macht. Met rampzalige gevolgen: de prijzen gaan omhoog en er komt minder keuze in de winkel. Ook is het een risico voor de voedselzekerheid.

Maar dat probleem met die patenten op groente is toch opgelost?
Het recente  besluit van de EU is een belangrijke stap op weg naar een verbod op patenten op groente, maar het einddoel is nog niet bereikt.  Een waterdichte wet ontbreekt nog. Ook de honderd bestaande patenten blijven gewoon geldig. Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: "reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen en op zoek gaan naar listige sluipweggetjes om dit verbod te omzeilen. De komende maanden worden daarom écht cruciaal. Daar is extra maatschappelijke druk en geld voor nodig.  Achterover leunen kan nog niet.“

Doe mee met De Grootste Zaadbank van Nederland
Bionext voert daarom samen met 143 biologische winkels campagne om een einde te maken aan patenten op groente. Dit doen zij onder de noemer ‘De Grootste Zaadbank’. Inmiddels zijn er al ruim 3500 filiaalhouders van De Grootste Zaadbank. Consumenten kunnen meehelpen door een setje bedreigde zaden aan te schaffen. Ze kunnen deze onder laten duiken in hun  vriezer. Of zaaien in hun  tuin. Ze worden daarmee  filiaalhouder van ‘De Grootste Zaadbank. Meer informatie vindt u hier.


Perswoordvoering

Voor algemene informatie over activiteiten of publicaties van Bionext kunt u op contact opnemen met:

Aafke Hofman: 06-16179613

Miriam van Bree: 030-2339980 / 06-46370784