Naar content
Image
Terug

Bionext bij hoorzitting Voedselbeleid

Bionext bij hoorzitting Voedselbeleid

03 feb 2016 Redactie Bionext

Bavo van den Idsert, directeur Bionext sprak op 3 februari bij de Tweede Kamer hoorzitting Voedselbeleid. De toekomstvisie van Bionext is onder andere gebaseerd op de Bio1000, een raadpleging van biologische boeren, consumenten, handelsbedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Daar werd een duidelijke boodschap afgegeven: gezonde en duurzame biologisch landbouw en voeding moet de norm worden.  

Duurzaamheid in de meest brede zin van het woord is nog steeds een slechte business case. We zien dat duidelijk terug in de duurzaamheidsindex voor bedrijven: daar wordt niet eens de verachte zesjescultuur gerealiseerd. Een vijfje is het hoogste cijfer, maar 1 en 2 is de norm van het peloton. En de reden is simpel: je voegt kosten toe om duurzaam te produceren en dat leidt tot een hogere consumentenprijs. En gelukkig voor hen: de natuur, de lucht, de bij, het water, de bodem, mensen met obesitas, ze sturen geen rekening! Naast de biologische sector en enkele dedicated bedrijven op het gebeid van duurzame landbouw en voeding, zijn er relatief weinig bedrijven die daar wel rekening mee houden. De enige manier om de business case wel kloppend te maken is een vergaande beleidsintegratie van de voedingsvijfhoek economie-landbouw-natuur&milieu-gezondheid-ontwikkelingssamenwerking. Daarom pleit Bionext voor een systeem van truepricing: gooi alle goed bedoelde subsidies aan de kant en introduceer een belastingsysteem op alles wat niet duurzaam is voor de natuur, voor de bodemvruchtbaarheid, voor de biodiversiteit, voor de gezondheid, voor dieren, voor mensen in ontwikkellanden, etc.

Voordat dat systeem van truepricing er is, ziet Bionext de vraag naar biologische voeding in Nederland verder stijgen. Maar al jaren blijft de groei van het aantal hectares biologische landbouw achter. Nederland loopt met 3% biologisch landgebruik fors achter op het EU gemiddelde van 5,7%. Voor het eerst zijn we een importerend land voor bepaalde bio producten geworden. Het schrijnendste voorbeeld daarvan is melk, onze nationale trots. Terwijl er voor gangbare melk een overschot is, importeert Nederland biologische melk. Zolang de transitie van subsidies naar belasting in de landbouw niet plaatsvindt, is het billijk om de biologische omschakeling, productie en consumptie te stimuleren en zo aan de groeiende vraag tegemoet te komen. 

Op deze pagina kunt u de position papers van alle genodigden van het rondetafelgesprek teruglezen.


Perswoordvoering

Voor algemene informatie over activiteiten of publicaties van Bionext kunt u op contact opnemen met:

Aafke Hofman: 06-16179613

Miriam van Bree: 030-2339980 / 06-46370784