Naar content
Image
Terug

Biologisch scoort goed met maar liefst 3 Topkeurmerken

Biologisch scoort goed met maar liefst 3 Topkeurmerken

17 okt 2016 Redactie Bionext

Milieu Centraal heeft ruim 90 duurzaamheidskeurmerken en -logo’s voor voeding tegen het licht gehouden. Dit resulteert in een lijst van 11 topkeurmerken.  Hierin staan maar liefst drie biologische keurmerken: het Europese biologisch keurmerk, het EKO keurmerk en Demeter, het keurmerk voor biologisch-dynamische landbouw.

Door de grote hoeveelheid keurmerken, labels en logo’s zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Hierdoor neemt het vertrouwen in keurmerken af. Op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en de Alliantie Verduurzaming Voedsel beoordeelde Milieu Centraal ruim 90 duurzaamheidskeurmerken en -logo’s voor voeding. Dit heeft geresulteerd in een top 11 van betrouwbare keurmerken, de zogenaamde Topkeurmerken. De beoordeling is gebaseerd op drie criteria. Zo is het belangrijk dat keurmerken extern en objectief getoetst worden, zodat ze waarmaken wat ze beloven. Bovendien moeten keurmerken duurzaamheidseisen stellen die verder gaan dan wat wettelijk al verplicht is, en moeten deze eisen voor bedrijven en consumenten transparant inzichtelijk zijn.

Drie biologische Topkeurmerken

Opvallend is dat biologisch hoog scoort in de Topkeurmerken wijzer. Allereerst natuurlijk het Europese biologische keurmerk dat alleen gebruikt mag worden voor boeren en bedrijven die voldoen aan de EU verordening voor biologische landbouw en voeding. Daarnaast is ook opgenomen het EKO keurmerk van Stichting EKO, dat toegekend wordt aan boeren en bedrijven die verder verduurzamen, bijvoorbeeld op het gebied van bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, dierenwelzijn, sociaal & eerlijk, verpakkingen en energie. Het Demeter keurmerk van Stichting Demeter is het derde biologische Topkeurmerk dat toegekend wordt aan boeren en bedrijven die ook voldoen aan de extra biologisch-dynamische eisen.

Veel positieve reacties

Directeur Bavo van den Idsert van Bionext is trots op het resultaat. “De biologische sector komt terecht goed voor de dag met drie Topkeurmerken. Het algemene biologische keurmerk van de EU is het enige landbouw- en voedingskeurmerk dat wettelijk verankerd is. De private keurmerken EKO en Demeter, die altijd in combinatie met het biologische EU-keurmerk voorkomen, tonen aan dat biologisch niet stil zit en verder gaat in zijn duurzame ontwikkeling. Het is fijn dat er voor consumenten nu meer duidelijkheid is over welke keurmerken het meest betrouwbaar zijn.” 

Ook in de voedingswereld zijn er veel positieve reacties op de ordening. Onder andere de Alliantie Verduurzaming Voedsel, het samenwerkingsverband van LTO Nederland, FNLI, CBL, KHN en Veneca, is positief over het feit dat er nu meer duidelijkheid is in het landschap aan duurzaamheidskeurmerken.

 

 

 


Perswoordvoering

Voor algemene informatie over activiteiten of publicaties van Bionext kunt u op contact opnemen met:

Miriam van Bree 030-233 99 80 / 06-46370784

of

Ellen Oomen 030-2320491 / 06-47518430