Naar content
Image
Terug

25 partijen ondertekenen convenant voor meer ziekteresistente biologische aardappelrassen

25 partijen ondertekenen convenant voor meer ziekteresistente biologische aardappelrassen

08 aug 2017 Redactie Bionext

Op 8 augustus hebben 25 biologische aardappelveredelaars, aardappeltelers en grote supermarktketens het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de meest verwoestende aardappelziekte: Phytophthora. Bionext, ketenorganisatie voor de biologische sector, heeft hiervoor het initiatief genomen. 

 

 

Directe aanleiding voor het convenant is de grote schade die de aardappelziekte phytophthora in 2016 aanrichtte in de biologische aardappelteelt. Aardappels zijn gevoelig voor phytophthora en natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor de schimmelziekte ontbreken. Om een nieuwe grote schade door phytophthora te voorkomen is een groei van het aandeel resistente rassen noodzakelijk. Om dit proces te versnellen, hebben de convenantpartners afgesproken deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed, bij de teelt en in het winkelschap. Zo is het mogelijk om stapsgewijs op te schalen tot 100% aan robuuste biologische aardappels in 2020. 

 
Groei resistente rassen door samenwerking
Op dit moment liggen er zes resistente aardappelrassen in het winkelschap. Dit aantal groeit de komende jaren tot zeker 10 à 12 rassen. Voor de consumenten is er dan een breed assortiment aan robuuste biologische aardappels beschikbaar in de diverse supermarktketens en biologische speciaalzaken. Bionext zal de voortgang jaarlijks monitoren.

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “We zijn trots dat we alle partijen op éen lijn hebben weten te krijgen. Dit is een goed voorbeeld van samenwerking in de keten. Met dit convenant loopt de biologische aardappelketen voorop in verduurzaming van de aardappelteelt.” 

Bekijk het convenant hier

De convenantpartners 

De ketenorganisatie Bionext, met haar leden Biohuis, BioNederland en de Biowinkelvereniging
De winkels: Albert Heijn, Jumbo Supermarkten, Ekoplaza/Udea, Natuurwinkels/Natudis, Estafette Odin B.V. 
De organisaties van de biologische telers: Bdeko, Biowad, Vereniging van Bioboeren Zuid West, Coöperatie Nedato, Stichting Nederlandse Biologische Aardappelpool.
De biologische aardappelkwekers: Agrico, HZPC, C. Meijer B.V., Plantera B.V., Den Hartigh, Europlant, Danespo, Caithness Potatoes B.V., Fam Vos, Carel Bouma biologisch pootgoed B.V. en branche vereniging Plantum. 

Bekijk het item van Boerenbusiness TV 
"Ook gangbare teler heeft baat bij resistente aardappel" met Edith Lammerts van Bueren.

 

 


Perswoordvoering

Voor algemene informatie over activiteiten of publicaties van Bionext kunt u op contact opnemen met:

Aafke Hofman: 06-16179613

Miriam van Bree: 030-2339980 / 06-46370784