Naar content
Image

Biologische pluimveesector stelt extra eisen aan kippenvoer

16 dec 2015 Redactie Bionext

Eind 2015 alle soja sociaal en boskapvrij geproduceerd

De Nederlandse biologische legpluimveesector stelt voortaan extra eisen aan geïmporteerde soja voor kippenvoer. Dit gebeurt in samenwerking met het keurmerk Eco-Social, een sociaal keurmerk binnen de biologische sector. De sector gaat investeren in projecten van de sojatelers ter verbetering van de sociale omstandigheden, om te beginnen in China en daarna in Brazilië. De soja moet niet alleen biologisch geteeld zijn, maar daarnaast ook met zekerheid verbouwd zijn op gronden waar recent geen regenwoud heeft gestaan. Eind 2015 is alle soja in de biologische legpluimveesector eco-sociaal.

 

De bedrijven die meedoen aan het project zetten hun goede voornemen zwart op wit tijdens in de IJsselhallen in Zwolle. Daar zal op woensdag 23 januari om 13.30 uur het convenant 'Solidair met Soja' ondertekend worden. Het streven van de convenantpartners is dat in 2013 dertig procent van alle biologische soja in het kippenvoer voor de biologische leghennen eco-sociaal is, in 2014 zestig procent en in 2015 honderd procent.

Initiatiefnemers en ondertekenaars van het convenant zijn:
• Green Food International B.V.
• Diervoederproducent Van Gorp Biologische Voeders B.V.
• Biologische Pluimveehouders Vereniging
• Eierpakstation Gebroeders Van Beek B.V.
• Stichting merkartikel Bio +
• Solidaridad, internationale netwerkorganisatie voor duurzame handel
• Bionext, ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding

Boskapvrij
In China wordt de biologische soja geproduceerd door kleine en grotere bedrijven, in het Noorden van China, van Dalian tot aan de Mongoolse grens. Dit gebied is al jarenlang in gebruik als landbouwgrond. In Zuid-Amerika wordt de biologische soja eveneens verbouwd in gebieden die al decennia lang gecultiveerd zijn. Het aspect 'boskapvrije' productie is tot op heden niet wettelijk vastgelegd in de biologische criteria, maar wordt nu verankerd in de aanvullende private normering.

Sociale verbeteringen
Deelnemende soja-boeren moeten voldoen aan een aantal eisen op sociaal gebied, zoals de normen van de International Labour Organisation, en democratische rechten in coöperaties. Daarnaast krijgen ze straks een meerprijs voor hun product, die ze investeren in sociale projecten in hun dorp. Dit gebeurt via een fonds dat door de boeren samen met IBD (de Ecosocial certificeringsorganisatie) beheerd wordt.

Het project Solidair met Soja is mede mogelijk gemaakt door het platform Verduurzaming Voedsel en stichting Doen.

Einde persbericht

Noot voor de redactie:
U bent van harte welkom bij de presentatie en ondertekening van het convenant. Dit vindt plaats op:
• Woensdag 23 januari, 13:30 tot 14:30 uur
• IJsselhallencomplex, Rieteweg 4, 8011 AB Zwolle
• Meerhal 5, grote zaal
In verband met de start van de beurs kan het druk zijn bij de ingang. Kom daarom op tijd.

• Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bionext, projectleider Heleen Klinkert 030-2339973 of met Bionext-woordvoerder Miriam van Bree 030-2339980.
• Beeldmateriaal is op aanvraag beschikbaar.

Over de deelnemende organisaties

Greenfood International houdt zich bezig met het importeren en exporteren van biologische grondstoffen, onder andere biologische soja. Deze grondstoffen kopen ze van over de hele wereld en verkopen zij hoofdzakelijk binnen Europa aan de mengvoeder- en petfood industrie. Greenfood is gecertificeerd voor de handel in biologische voeders met deelname aan diverse kwaliteitssystemen zoals HACCP, GMP+, Trustfeed en KAT.
 
Van Gorp Biologische Voeders BV, familiebedrijf sinds 1923, is gespecialiseerd in biologische voeders. Afzet van producten in geheel Nederland, alsmede in diverse andere landen van Europa. Gecertificeerde productie van biologische voeders in speciale fabriek met deelname aan diverse kwaliteitssystemen zoals HACCP, GMP+ en Trustfeed. Doelstelling is, om naast de principes van de biologische landbouwmethode, extra invulling te geven op het gebied van duurzaamheid door transparante ketensamenwerking en ondersteuning Fairtrade productie. Te bezoeken op Standnummer A 56.
 
BPV is de vereniging van Biologische Pluimveehouders. Zij informeert de aangesloten pluimveehouders over het project. De pluimveehouders zijn afnemers van het voer en vormen dus een belangrijke schakel in keten. BPV is bijzonder blij met het project en roept al zijn leden op om mee te doen.
Eierpakstation Gebroeders van Beek is een vooraanstaand leverancier van verse eieren aan retailers (supermarkten) in Nederland, Duitsland, België en Zwitserland. Biologische eieren maken in toenemende mate onderdeel uit van het totale assortiment.
 
Stichting Merkartikel Bio+ concentreert zich vanuit haar rol als biologisch specialist. Zij zorgen ervoor dat er boeren/producenten zijn die onder het label van Bio+ de producten willen produceren. Supermarkten kopen direct bij de producenten in, Bio + bewaakt de kwaliteit en de marketing van het merk.  Bio + -eieren liggen bij diverse supermarkten, zoals de Jumbo en de Plus. Beursstand A 64.
 
Solidaridad is een ontwikkelingsorganisatie die werkt aan verduurzaming van de hele productieketen. Doel is meer voedsel te produceren om de groeiende wereldbevolking te voeden en de wereld te voorzien van een alternatief voor fossiele brandstoffen. Dit kan zonder extra landbouwgrond. Hiervoor werkt Solidaridad nauw samen met bedrijven en boeren – van klein tot groot - in ontwikkelingslanden. Solidaridad is actief in onder andere palmolie, suikerriet, cacao en koffie en bekend van keurmerken als Max Havelaar en Utz Certified.
 
Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw in Nederland. Biologische boeren, verwerkers, handelsbedrijven, retailers en consumenten zijn samen verenigd in Bionext. Doel van de organisatie is om een bijdrage te leveren aan de toekomstige kwantitatieve en kwalitatieve groei van de biologische sector door belangenbehartiging, ketensamenwerking en communicatieprojecten in samenwerking met het bedrijfsleven. Een van de doelen van Bionext is het verder verduurzamen van de biologische sector en het uitbreiden met sociale criteria past daarbij. Bionext is aangesloten bij IFOAM. Te bezoeken op beursstand A 75.

 

1