Naar content
Image

Nieuws

Bavo van den Idsert stopt als directeur Bionext

Per 1 juli neemt Bavo van den Idsert afscheid als directeur van Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector. Na acht jaar doet Van den Idsert een stapje terug.

09 april 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Bionext woont workshop LIVESEED bij

Op 12 maart was Bionext bij de workshop 'Facilitating the production and the use of organic seeds in Hungary’ van het project LIVESEED. Dit project richt zich op het stimuleren van de biologische veredeling en de productie van biologisch uitgangsmateriaal door heel Europa.

01 april 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

12% groei biologische landbouw

Het afgelopen jaar zijn er een recordaantal hectares landbouwgrond biologisch gecertificeerd, zo blijkt uit cijfers van Skal biocontrole, toezichthouder in de biologische sector. De hoeveelheid biologisch landbouwgrond groeide met 12,1% naar 66.623 hectare. Biologische landbouw maakt daarmee 3,8% uit van de totale landbouw in Nederland. Er kwamen in totaal 99 nieuwe bio-boeren en -tuinders bij. Het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven steeg met ruim 9%.

21 maart 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Crowdfunding eerste mobiele slachterij

Vandaag start de campagne ‘Tot het einde op het erf’, om aandacht te vragen voor het stressvolle transport van varkens naar de slachterij. Veel boeren willen hun goed verzorgde dieren de stress besparen. Een mobiele slachterij moet een einde maken aan de stress van het transport, door op het erf van de boer te slachten.

18 maart 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Sustainable Foods Summit Amsterdam, 13-14 June 2019

The 11th European edition of the Sustainable Foods Summit will showcase developments in food ingredients, new technologies, and green packaging. For the first time, the executive summit will look at the disruptive influence of new technologies on food production and marketing.

28 februari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Geen biologisch EU-logo voor onverdoofde slacht

Het Europese Hof van Justitie heeft uitgesproken dat het biologisch EU-logo niet meer geplaatst mag worden op vlees van dieren die zonder verdoving zijn geslacht.

26 februari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Internationale vakbeurzen sterk in trek

Voor het eerst verzorgt Bionext dit najaar een paviljoen op de Italiaanse vakbeurs Sana in Bologna en op de Natexpo in Parijs. Dit als antwoord op de stijgende vraag naar aanwezigheid op internationale biologische vakbeurzen en de groeiende groep bedrijven die over de grenzen kijken. Deze maand nog organiseerde Bionext voor de derde keer het Holland Paviljoen op de BIOFACH, de grootste Europese vakbeurs in Duitsland.

25 februari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Reactie op voorpublicatie onderzoek naar pesticidengehalte mest

Vorige week verscheen op Foodlog een voorpublicatie van een onderzoek naar de relatie van weidevogels en pesticiden, We kijken ernaar uit het volledige onderzoeksrapport te kunnen bestuderen.

25 februari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Divers aanbod op Holland Paviljoen BIOFACH

Na het succes van de Bio-beurs vorige week, maakt de Nederlandse biologische sector zich weer klaar om ook internationaal te schitteren. Het Holland Paviljoen is al jaren een belangrijk uithangbord en ontmoetingsplek van de Nederlandse biologische sector op de BIOFACH. Bionext organiseert dit jaar opnieuw het Holland Paviljoen, waar een mooie mix van Nederlandse bedrijven zich presenteert op de belangrijkste internationale vakbeurs.

05 februari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Kenniscafé Strokenteelt 15 maart 2019

Op 15 maart organiseert Groen Kapitaal, hét netwerkplatform van de provincie Noord-Holland voor initiatieven die de biodiversiteit stimuleren, samen met Bionext een kenniscafé over strokenteelt en verder.

04 februari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Patent op tomaten ingetrokken

Syngenta heeft haar patent op tomaten ingetrokken. In het patent claimde Syngenta tomatenzaden, -planten en de vruchten als haar uitvinding.

01 februari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

EU-bio, EKO en Demeter opnieuw Topkeurmerken

Vandaag maakte Milieu Centraal de nieuwe top 10 topkeurmerken in de voedingssector bekend, waaronder het Europees keurmerk voor biologisch, het EKO-keurmerk en Demeter.

30 januari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Nieuwe campagne Bionext

Op 1 februari 2019 start Bionext het 3-jarig promotieprogramma Bio lekker voor je, voor de promotie van biologische producten in Nederland. Het doel is om de meerwaarde van biologische producten te laten zien en het marktaandeel te vergroten.

16 januari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Vereniging BioNederland start zorgenmeldpunt

De biologische sector groeit hard: er komen circa 50 gecertificeerde bedrijven per maand bij die zich allemaal aan de biologische wetgeving moeten houden. Dat is een mooie, maar ook grote uitdaging. Het is uiteraard van belang dat de kwaliteit in de (internationale) biologische keten betrouwbaar blijft. Het gaat bijna altijd goed in de keten, maar soms is er een vermoeden dat er iets mis is. Daarom heeft BioNederland een zorgen-meldpunt opgericht.

07 januari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Nieuwe Nationale Annex voor biologisch uitgangsmateriaal

Elk najaar komen, op verzoek van LNV, de expertgroepen voor biologisch uitgangsmateriaal bij elkaar. Zij hebben als taak om te beoordelen voor welke (sub)gewassen het aanbod aan biologisch zaad of vegetatief uitgangsmateriaal voldoende is om de vraag te dekken. Vanaf 1 januari 2019 is de nieuwe Nationale Annex van kracht.

01 januari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Begin 2019 goed en sluit aan bij een van bio-ketenorganisaties!

De biologische ketenorganisaties in Nederland wensen u een Biotastisch 2019! De biologische keten is in Nederland op unieke wijze georganiseerd. Per schakel in de keten is er een vereniging die de krachten binnen díe schakel bundelt en collectieve diensten en activiteiten organiseert die voor leden individueel teveel tijd of geld kosten of waarvoor de kennis en kunde ontbreekt. Alle drie zorgen ze dat juist díe stappen gezet worden die aansluiten bij de wensen en belangen van hun leden.

01 januari 2019 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Biologisch en klimaat

Via diverse kanalen was er afgelopen week volop aandacht voor een Amerikaans-Zweedse studie in Nature. Hun conclusie: biologische landbouw zou per kilogram product meer CO2 produceren dan intensieve conventionele productie. Bavo van den Idsert, directeur bij Bionext, reageert op dit onderzoek.

24 december 2018 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Toch weer patenten op klassieke veredeling?

Op 5 december besloot de ‘Kamer van Beroep‘ van het Europees Octrooi Bureau om de eerdere beslissing (van 30 juni 2017) om geen octrooien meer te verlenen op producten van klassieke veredeling, ongeldig te verklaren. Bionext is geschokt door de uitspraak.

06 december 2018 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Matchmaking Agri meets Design

Onlangs is Bionext gestart met het project Agri meets Design. Na een inspirerend matchmaking event tijdens de Dutch Design week afgelopen oktober zijn er kunstenaars gekoppeld aan de ondernemers.

06 december 2018 Redactie Bionext
0 Reacties
0

Nu ook Waalse versie van het 'Convenant Robuuste Aardappelrassen' getekend op de Interpom-Primeurs te Kortrijk

Op dinsdag 27 november werd op de Interpom-Primeurs beurs te Kortrijk, het “convenant robuuste aardappelrassen” ondertekend door 37 partners uit de biologische aardappelketen uit Wallonië, Vlaanderen en Nederland. Onder de meer dan 65 aanwezigen was ook de Waalse minister van landbouw René Collin, die het convenant mede heeft ondertekend. In opvolging van eerdere initiatieven in Nederland (augustus 2017, door Bionext) en Vlaanderen (juni 2018, door Bioforum) kwamen nu de partners uit de Waalse biologische aardappelketen bij elkaar om het gebruik en de ontwikkeling van robuuste aardappelrassen te stimuleren.

29 november 2018 Redactie Bionext
0 Reacties
0