Nieuws

​Stemadvies van Michaël Wilde: stem dit keer niet voor jezelf, maar voor je kinderen!

14-11-23 08:56

Los van de vreselijke oorlogen in Gaza en Oekraïne is er de laatste weken logischerwijze steeds meer aandacht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Met nog acht dagen te gaan merk ik dat het bij iedereen hoog op de agenda staat. De twee vragen die mij het vaakst worden gesteld, zijn: op wie ga je stemmen? En … welke partijen zijn goed voor de verdere ontwikkeling van biologisch?

Op wie ik ga stemmen is niet zo relevant, maar het zal niemand verbazen dat mijn keus valt op een partij die biologisch heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma. Een partij die van plan is om de grote en urgente problemen in ons voedsel- en landbouwsysteem echt aan te pakken.

Je hoopt natuurlijk dat de meeste partijen ambitieuze plannen hebben om de broodnodige transitie van ons voedsel- en landbouwsysteem in gang te zetten. Maar toen ik de verkiezingsprogramma’s las, viel dat een beetje tegen. Zonde! Want wij hebben straks niet alleen een breed draagvlak nodig voor ambitieuze plannen, we moeten nu ook echt in actie komen. Het is al vaker gezegd: de klimaat-, water- en stikstofcrisis wacht niet tot er een nieuw kabinet is. Sterker nog, na loop van tijd worden de problemen alleen maar groter. Het is daarom net zo belangrijk dat wij niet alleen kijken naar de komende regeerperiode maar minstens naar de komende 20 – 30 jaar. Minder CO2 uitstoot, schonere sloten, rivieren, meren, meer biodiversiteit, gezondere bodems, minder emissies, een beter leven voor onze dieren en een gezondere bevolking… als het gaat om de grote vraagstukken snakken wij allemaal naar lange termijn oplossingen. Helaas krijgen deze thema’s heel snel een politiek stempel: ‘links’ - waardoor een flink deel van de bevolking automatisch afhaakt en het inhoudelijke gesprek hierover niet wil aangaan.

Ik merk het zelf bij een aantal van mijn vrienden en kennissen. Wanneer we de tijd nemen en de inhoud induiken, zijn ook mijn kennissen op ‘de rechterflank’ het eigenlijk altijd met mij eens. Tegelijkertijd geven ze aan niet van plan te zijn om nu op een andere partij te gaan stemmen. Als je dan vraagt om een keer niet voor jezelf te stemmen maar voor je kinderen zie je dat ze bereid zijn om te schuiven. En dat advies zou ik graag eigenlijk aan iedereen willen geven. Stem deze keer niet zo zeer op een partij die opkomt voor jou maar eentje die opkomt voor je kinderen. We hebben namelijk lange termijn commitment nodig, dat veel verder gaat dan alleen de komende vier jaar.

Tags

biologisch
Verkiezingen
Politiek

vind-ik-leuk(s)