Nieuws

Safari gidst consumenten door oerwoud van keurmerken

11-11-20 16:14

De supermarkt ligt vol met keurmerken, daardoor zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Uit onderzoek van I&O Research bleek dat bijna 7 op de 10 mensen vinden dat er te veel keurmerken zijn. Daarom stuurt Milieu Centraal de komende weken consumenten op safari om topkeurmerken voor duurzame voeding te spotten. Ze maken het de consument makkelijker met de Big Ten: de tien topkeurmerken voor duurzame voeding in de supermarkt. Ook het EU-biologisch keurmerk is in deze top 10 te vinden.

Keurmerkenwijzer
Om te zorgen dat consumenten de weg niet kwijtraken in het oerwoud aan keurmerken biedt Milieu Centraal de Keurmerkenwijzer als gratis kompas. De keurmerken in deze gids hebben scores voor de duurzaamheidsaspecten milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Ook wordt bekeken hoe de controle is geregeld, en of het beeldmerk dus betrouwbaar is. Het EU-biologisch keurmerk is vastgelegd in de Europese wetgeving en wordt onafhankelijk gecontroleerd in Nederland door Skal Biocontrole. Daarmee behoort het tot een van de betrouwbaarste keurmerken.

Topkeurmerken
De keurmerken voor voeding die er uitspringen door hun ambitie voor duurzaamheid in combinatie met een strenge controle zijn ‘De Topkeurmerken’. We zijn als Bionext heel blij om te zien dat het EU-biologisch keurmerk (“het groene blaadje”) op de lijst van de beste tien keurmerken staat. De Keurmerkenwijzer noemt als goede eigenschappen over het keurmerk dat “er strenge eisen zijn voor het milieu en een verantwoord gebruik van energie en natuurlijke hulpbronnen zoals water, bodem, organische stoffen en lucht verplicht is”. Biologisch is sowieso goed vertegenwoordigd: ook Demeter en het EKO-keurmerk zijn terug te vinden in de Big Ten.

Keurmerkensafari in de supermarkt en keukenkast

Vanaf 11 november loopt de Milieu Centraal campagne waarbij consumenten op Keurmerkensafari kunnen in de supermarkt en eigen keukenkast. Hierbij zijn vier filmpjes gemaakt om de Big Ten van topkeurmerken te spotten voor de productcategorieën koffie, thee en cacao; zuivel en eieren; groente en fruit; en vlees en vis. Houd de komende weken de social media kanalen van Bionext in de gaten voor de filmpjes!

Tags

Keurmerken

vind-ik-leuk(s)