Nieuws

Nieuws: Winnaars ‘bio producten van het jaar 2020’

23-01-20 13:08

Twee nieuwe biologische producten zijn gisteren op de Bio-beurs verkozen tot ‘Biologische product van het jaar 2020’. In de categorie ‘food’ won PLAYin CHOC, het duurzame, vegan alternatief voor een kinder surprise. In ‘non-food’ Boga, een nieuwe ui resistent tegen meeldauw. Bezoekers van de beurs konden stemmen op 24 nieuwe biologische producten. De vakjury, bestaande uit trendwatcher Anneke Ammerlaan, Peter Hermsen van Hallo Boer en Matthijs Jaspers van HappyActivist kozen de winnende producten op basis van kansrijkheid in de markt, duurzaamheid in het productieproces en innovativiteit.

Van opvolg geitenmelk tot kattenvoer, elk jaar komen er een schat aan nieuwe, innovatieve, biologische producten op de markt die de wereld duurzamer, schoner of eerlijkere maken. De jaarlijkse productverkiezing is een afspiegeling van de enorme innovatie binnen de biologische sector. Ondernemers die kijken hoe producten nog duurzamer, nog beter kunnen maken.

“Het laat precies zien hoe biologische ondernemers met andere ogen naar een product kijken. Bijvoorbeeld in het geval van het duurzame kindersurprise ei. Dit zijn hele innovatieve ondernemers, die heel breed kijken. Het héle plaatje moet kloppen. Stuk voor stuk echte verhalen.” Aldus Michael Wilde, directeur van Bionext.

PLAYin CHOC winnaar ‘food’

De jury noemde het kinderchocolaatje de terechte winnaar, gezien de enorme winst op het gebied van duurzaamheid. Veganistisch, biologisch, allergenen vrij en gemaakt van slechts 3 natuurlijke ingrediënten: cacaobonen, kokosnoot en vanille. In elk doosje zitten twee vegan biologische chocolaatjes van 10 gram, een 3D puzzel van een dier en een informatief verhaaltje over het dier. Volledig gemaakt van 100% gerecycled karton, plantaardige inkt en afbreekbaar plastic dat op de composthoop mag.

Nederlandse ondernemers Erik van Gangelen, Gertjan Kruijk, Dirk Schnellen zagen in Engeland dit duurzame alternatief voor de kinder surprise: “Als papa’s van samen 7 kids weten hoe ongezond het bekende chocolade ei is en hoeveel plastic het de wereld in slingert met een jaarlijks verkoop van 1,4 miljard stuks. Ook wij willen onze kinderen iets geven wat leuk én goed is. Waar zij, wij én de wereld blijer van worden.” Een win – win – win situatie, zoals ze het zelf noemen.

Plantui Boga winnaar ‘non-food’

In de categorie non-food ging de biologische ‘Plantui Boga’ er met de titel vandoor. Een van de grootste problemen in de teelt is meeldauw, een schimmelaantasting van planten. Door de bijzondere ketensamenwerking in teelt, opslag, verwerking en verkoop is biologische plantui ook nog eens op grote schaal beschikbaar voor biologische telers. Ook gangbare telers die genoeg hebben van de plaag, pikken gelijk een graantje van de innovatie mee. Volgens de jury een absolute toevoeging in de hele breedte assortiment van de ui.

Productverkiezing

Om nieuwe biologische producten te ondersteunen en extra onder de aandacht te brengen heeft Bionext, brancheorganisatie van de biologische sector, de productverkiezing in het leven geroepen.

Producenten kunnen hun biologische producten zelf aanmelden voor de Bio-productverkiezing in de categorieën food en non-food. De productverkiezing wordt gesponsord door HalloBoer.


vind-ik-leuk(s)