Nieuws

Nieuwe promotiecampagne van start om vraag naar biologisch te stimuleren

12-05-22 10:46

Bionext is een nieuwe promotiecampagne gestart om het marktaandeel van biologisch te laten groeien. ‘De mooiste boodschap is bio’: dat wordt de slogan van deze 3-jarige campagne. Samen met Zweden, Finland en België worden de krachten gebundeld om de verkoop van biologische producten te stimuleren. De landen lanceren gezamenlijk deze campagne die gericht is op het koopgedrag van de consument. Door middel van nudging, subtiele aanpassingen in de supermarkt en online omgeving, wordt de verkoop van biologische producten gestimuleerd. Noodzakelijk, gezien het actieplan van de Europese Commissie voor een biologisch areaal van ten minste 25% in 2030. Een uitdaging voor Nederland, met een biologisch landbouwareaal van 4,6% en een biologisch marktaandeel van 3,3%. Naast de groei van het biologische marktaandeel, moet de campagne bijdragen aan een hogere bekendheid van en vertrouwen in het Europese biologisch keurmerk.

Ondanks dat Zweden koploper is in de verkoop van biologische producten, lopen ook zij tegen dezelfde problemen aan: een relatief kleine groep consumenten (9,5%) is verantwoordelijk voor het grootste aandeel van de verkoop van biologische producten (63,5%). Daarnaast is prijs in alle vier de Europese landen een grote barrière. Biologische producten worden door consumenten als duur ervaren. Ondanks dat zeggen consumenten wel biologisch te willen kopen.

Dagelijks maken we meer dan tweehonderd voedselkeuzes, die sterk worden beïnvloed door onze omgeving. ‘Nudges’ zijn subtiele aanpassingen in die omgeving, om gewenst gedrag te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de consumenten het goed zou vinden als supermarkten actiever biologische producten zou promoten (Future of Foods Institute, 2022). Eerdere pilots toonden al aan dat ook als je kleine dingen op de winkelvloer veranderd, dit al tot een enorm verschil kan leiden in de verkoop van de biologische producten.

"Voor het eerst lanceren we in vier landen tegelijk een campagne gericht op de promotie van biologische voeding. Samen staan we zoveel sterker én we kunnen ontzettend veel leren van elkaars resultaten. We zijn dan ook enorm blij met deze driejarige samenwerking," aldus Michaël Wilde, directeur Bionext.

De campagne is gericht op het stimuleren van de vraagzijde, zodat biologische boeren meer zeker zijn van afzet. Bionext benadrukt het belang van evenwichtige groei van zowel vraag- als aanbodzijde, gezien de ambitie van de Europese Commissie om in 2030 een kwart van het Europese landbouwareaal te gebruiken voor biologische landbouw. Een enorme uitdaging voor veel Europese landen. Om die reden heeft de Europese Commissie een subsidie beschikbaar gesteld, om de lokale biologische markt gedurende drie jaar middels een campagne te stimuleren.


vind-ik-leuk(s)