Nieuws

​Nieuwe PDF & Podcast-serie: Omschakelen naar biologische melkveehouderij

16-01-23 10:52

Vanaf vandaag kunnen melkveehouders die interesse hebben, zich verdiepen in de biologische bedrijfsvoering via een digitale omschakelcurus die bestaat uit een interactief PDF en een podcast-serie.

In de interactieve PDF vinden ondernemers informatie over de biologische wet- en regelgeving, beweiding, antibioticagebruik, voer en allerlei andere aspecten van het omschakelen naar biologisch boeren. Melkveehouders krijgen een globaal overzicht van wat er komt kijken bij de biologische melkveehouderij. De ondernemers kunnen hiermee op een laagdrempelige manier onderzoeken of deze manier van werken bij hun toekomstvisie past.

Podcast over omschakelen
De aansluitende podcast-serie bestaat uit vier afleveringen over omschakelen. Bij elk thema komen een of meer experts aan het woord:

  • Bodemkwaliteit en Graslandmanagement met Nimda Schelhaas van Bio in het veld en Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut.
  • Diergezondheid en Dierenwelzijn met Gidi Smolders, gepensioneerde onderzoeker van Wageningen UR Livestock
  • Rantsoen met Hanna Pluimes van VoorBIO en René Cruijssen voorzitter van EKO-Holland
  • Economische strategie met Kees Water van EKOpart.

Meer biologisch melkvee in Gelderland
De digitale omschakelcursus is ontwikkeld in opdracht van provincie Gelderland naar aanleiding van een inventarisatie onder melkveehouders. Hierbij is onderzocht wat de mogelijke knelpunten zijn bij omschakelen, en wat de leerwensen zijn. Uit deze inventarisatie onder de Gelderse melkveehouders, blijkt dat 25% de stap naar biologisch overwegen om hun bedrijf verder te verduurzamen. Hier zit dus veel potentie. De PDF en Podcast inspireren melkveehouders om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Biologische landbouw kan bijdragen aan het terugdringen van de stikstofuitstoot en het behoud en herstel van biodiversiteit in de provincie.

Waar te vinden
De pdf en postcast worden beschikbaar kun je op deze pagina vinden.
(klein stukje naar beneden scrollen)

De podcast en PDF zijn ontwikkeld door JEEN - bureau voor communicatie.

16 t/m 19 januari 2023 Biokennisweek
Interesse in omschakelen? De Biokennisweek is het online én live event voor ondernemers die hun bedrijf verder willen brengen met biokennis en inspiratie. Thema's die aan bod komen zijn marktgroei, innovatie & kwaliteitsontwikkeling. Ook omschakelen komt volop aan bod in het inhoudelijk programma.

Aan de slag met omschakelen?
Bent u een Gelderse melkveehouder met interesse in omschakeling naar de biologische landbouw? Dan kunt u ook een keukentafelgesprek aanvragen bij keeswater@ekopart.nl of download hier de pdf met informatie over de omschakelcursus voor Gelderse melkveehouders.


vind-ik-leuk(s)