Nieuws

Na 5 jaar weer groei biologische speciaalzaken

01-09-20 16:11

Voor het eerst sinds vijf jaar is de omzet van biologische speciaalzaken weer gestegen (1,8%), zo blijkt uit het Bionext trendrapport 2020 dat volgende week wordt gepubliceerd. De toenemende concurrentiedruk vanuit supermarkten maakten het veel speciaalzaken de afgelopen jaren niet makkelijk. De lichte omzetgroei in 2019 lijkt voort te komen uit een toenemende vraag van consumenten en het beperktere biologische aanbod in supermarkten. Het Covid-19 virus had in 2019 nog geen invloed op de cijfers.

De omzet van biologische speciaalzaken steeg in 2019 naar € 327,4 miljoen (1,8%). Met name de verkoop van vers, zoals brood (10,9%) en zuivel/kaas (3,6%) zijn aanzienlijk gestegen. Na jaren van afname lijkt 2019 daarmee een trendbreuk. Tussen 2015-2018 nam de omzet van speciaalzaken aanzienlijk af, van 340 miljoen naar 321,6 miljoen euro. Dit kwam deels door een daling van het aantal biologische speciaalzaken. Nederland telt momenteel 315 biologische speciaalzaken, bijna een derde van deze winkels valt onder een grotere formule. Buiten de stevige concurrentie vanuit de supermarkten, sloten kleinere winkels hun deuren wegens de leeftijd van de ondernemers.

Roosmarijn Saat, voorzitter van de Biowinkelvereniging en eigenaar van een biologisch speciaalzaak in Rotterdam:“Het is fijn om te merken dat meer consumenten ons weer vaker weten te vinden. Juist dat wat biologische speciaalzaken onderscheid van de supermarkt, zoals persoonlijk advies, een volledig aanbod en veel kennis bij personeel, lijken consumenten te waarderen.”

Overstapweken

In veel biologische speciaalzaken zijn nu ‘De overstapweken’ georganiseerd (31 augustus tot 13 september). Een manier voor consumenten om meer biologische producten & merken te proberen en zelf de voordelen van biologisch te ontdekken. Na de vakantieperiode kiezen veel mensen ervoor om bewuster te eten en te leven, een goed moment voor zo’n overstap. ‘De overstapwerken’ zijn onderdeel van de campagne Bio lekker voor je, gesteund vanuit de Europese unie. Voor meer informatie: www.biolekkervoorje.nl

Tags

overstapweken
speciaalzaken
biolekkervoorje

vind-ik-leuk(s)