Nieuws

Motie Bromet (GL) en Van der Plas (BBB) over aanbestedingseisen biologische producten aangenomen

04-11-21 17:19

Nieuwe aanbestedingseisen zullen vraag naar biologische producten stimuleren


Biologische producten bij aanbestedingseisen

Afgelopen dinsdag werd de “motie Bromet-Van der Plas” over aanbestedingseisen voor biologische producten aangenomen in de Tweede Kamer. De motie roept de regering op om te onderzoeken op welke wijze de Rijksoverheid de afname van Nederlandse biologische producten kan vergroten door te kijken naar de aanbestedingseisen.


Biologische sector verheugd

De biologische sector is zeer te spreken over de motie van Laura Bromet en Caroline van der Plas. Michaël Wilde (directeur Bionext): “Dat deze motie is aangenomen is op heel veel niveaus goed nieuws. In de eerste plaats zal een groei van biologisch in publieke keukens logischerwijs gaan leiden tot meer vraag naar biologische producten. De verwachting is dat wanneer meer mensen via de publieke keukens in contact komen met biologische producten, zij zelf thuis ook vaker voor biologisch zullen kiezen. Ten tweede is het een helder signaal richting andere overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven om dit voorbeeld te volgen. En ten derde bevestigt de overheid met het aannemen van deze motie dat zij de rol van biologische landbouw erkent als een belangrijke richting in de transitie naar een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem.”


Denemarken heeft succes

Joyce van den Bos, communicatiemanager bij Bionext, is ervan overtuigd dat deze stap haar ‘biologische vruchten’ zal afwerpen. “In Denemarken zien we dat een dergelijk stimuleringsbeleid succesvol is.” Denemarken doet nog meer om de vraag naar biologisch te stimuleren. Van den Bos: “De Deense overheid stimuleert de vraag naar biologisch onder andere door een speciaal keurmerk voor publieke keukens en horeca. Dit keurmerk geeft aan in welke mate de geserveerde maaltijden uit biologische producten bestaan. In 2017 was het aandeel biologische ingrediënten in publieke keukens in Kopenhagen al 89%.”

Om de kosten beheersbaar te houden voor Deense ondernemers, heeft de Deense overheid volop ingezet op gerichte opleidingen voor het keukenpersoneel en ondersteuning van ondernemers bij hun inkoopstrategie. Door te kiezen voor verse biologische producten in plaats van verwerkte of halffabricaten, minder vlees en minder verspillen, is het mogelijk gebleken het inkoopbudget gelijk te houden.


10-punten plan

Het inzetten op biologische voeding in publieke keukens is één van de tien punten in het 10-punten plan, dat Bionext in september 2020 aan de Minister presenteerde. Bionext werkt nauw samen met experts uit Denemarken en andere buurlanden en probeert op die manier de overheid een actieve bijdrage te laten leveren in de uitrol naar Nederlandse publieke keukens.

Tags

biologische producten

vind-ik-leuk(s)