Nieuws

Miljoen gratis bomen voor klimaat en biodiversiteit

08-07-20 15:48

De biologische sector sluit zich aan bij de “1 miljoen bomen actie” van Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. Samen slaan deze organisaties de handen ineen om komende winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. De meeste van deze bomen en struiken zullen het Nederlandse platteland gaan opfleuren in de vorm van heggen en hagen rondom boerenakkers en erven. Wanneer deze onder deskundige ecologische begeleiding met vrijwilligers worden verzameld en elders geplant, kunnen we met weinig middelen een geweldige uitbreiding van natuur genereren en tegelijkertijd CO2 opslaan.

Grootschalige actie nodig voor de toekomst

De vijf organisaties vinden dat de ecologische crisis waar we in verkeren, een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie vereist. Bomen planten is dé oplossing om klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen én om burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Bomen planten is de goedkoopste maatregel om CO2 vast te leggen, zeker als je gebruik maakt van de gratis kracht van de natuur. Daarnaast geven bomen verkoeling, vormen ze een thuis voor vele diersoorten en zorgen voor een betere waterhuishouding. Meer bomen zijn dus heel belangrijk voor de volgende generaties. De organisatie zal er alles aan doen om veel kinderen te betrekken en om het planten zoveel mogelijk uit te voeren met en door de nieuwe generatie, want het gaat om het behouden van hun toekomst.

Gratis bomen, hoe werkt dat?

Regulier worden bomen en struiken afgenomen bij boomkwekers. Dit zal altijd zo blijven, maar daarnaast is er een andere voor de hand liggende maar weinig gebruikte bron voor plantgoed: de natuur. Bomen en struiken planten zich ieder jaar voort, sommige soorten doen dat met duizenden tegelijk. Veel natuurbeheerders halen overtallige zaailingen weg als ze niet gewenst zijn en versnipperen deze. MEERGroen heeft inmiddels 13 jaar ervaring met het verzamelen en weggeven van zo’n 100 verschillende veelal inheemse planten- en bomensoorten. Zo zorgen zij al 13 jaar voor meer groen in tuinen, erven en pop-up parkjes. Tijdens de Nationale Boomfeestdag van 2020 gaven zij ruim 100.000 bomen weg. De helft staat nu bij boeren die zijn aangesloten bij Caring Farmers en de andere helft bij consumenten in de tuin.

Belangrijke rol voor boeren

Afgelopen maart lieten de Caring Farmers – een nieuwe organisatie die vooruitstrevende boeren verbindt met burgers en instanties – zien dat er veel animo is voor het planten van hagen en heggen. Zo leggen boeren CO2 vast, en vergroten ze de biodiversiteit op en rondom hun erf, akkers en weilanden. Dat is goed voor insecten en vogels, maar ook voor de boer zelf want deze insecten en vogels zorgen voor natuurlijke plaagbestrijding waardoor de boer minder insecticide of gewasbescherming nodig heeft.

Biologische bomen

Voor biologische boeren is het van belang dat wanneer de bomen worden aangeplant op een biologisch perceel ze eerst nagaan op de www.biodatabase.nl of er biologische geteelde bomen beschikbaar zijn. Pas als die biologische bomen er niet zijn kan ontheffing worden aangevraagd voor het gebruik van niet-biologisch uitgangsmateriaal.

Kijk voor meer informatie over deze campagne, of om je aan te melden, op www.meerbomen.nu

Tags

Biodiversiteit
Nieuws

vind-ik-leuk(s)