Nieuws

Michaël Wilde: “100 redenen om van deze wereld te houden”

06-01-23 10:17

Afgelopen maand kreeg ik voor mijn verjaardag een bijzonder cadeau: een pakje met kaarten genaamd “100 reasons to love the world we live in”. Mijn dochter Laura weet dat ik mij zorgen maak over de toekomst van onze prachtige maar kwetsbare planeet vond dit wel bij mij passen. Gisteravond liep ik door de kaarten heen en leerde bijvoorbeeld dat er in het Indiase dorp Piplantri 111 bomen door dorpelingen worden geplant wanneer een meisje wordt geboren. Dit doen ze ter nagedachtenis van een meisje dat veel te vroeg overleed. Kaart 68 gaat over de Muriquis apen die iedere dag beginnen met groepsknuffel en kaart 63 over cavia’s die als ze zielsgelukkig zijn sprongetjes maken… Dit heet “popcorning”, leuk toch!

Geïnspireerd door de kaarten bedacht ik dat er ook wel honderd redenen zijn waarom het een goed idee is om de Biokennisweek/Biobeurs te bezoeken. Ondanks de zware economische klappen die biologische ondernemers momenteel hebben te verduren, is er namelijk volop perspectief voor onze toekomstbestendige sector. Het onlangs gepresenteerde actieplan “Groei biologische consumptie en productie” van Minister Adema maakt duidelijk dat, in navolging van Europa, ook Nederland nu erkent dat biologisch een volwaardige rol speelt in de landbouw en voedseltransitie. Bovendien wordt er budget vrij gemaakt voor o.a. de ontwikkeling van de biologische markt en wordt er ingezet op kennis en innovatie. Ook de erkenning, op de voorpagina van plan, dat biologische boeren een belangrijke onderdeel van de oplossing zijn als het gaat om het verminderen van emissies, het schoonhouden van water en het bevorderen van biodiversiteit, de bodem en dierenwelzijn voelt als een enorme positieve steun in de rug. Iets waar wij met zijn allen trots op mogen zijn.

Minister Adema komt hoogstpersoonlijk de Biobeurs openen op woensdag 18 januari en zijn plannen toelichten. En de hele week zijn er meer dan 100 interactieve workshops en webinars te volgen. Na twee lange, covidjaren komen wij op de beursvloer weer echt bij elkaar en zullen wij het gesprek aangaan met een hoop nieuwe bezoekers die zich “biologisch komen oriënteren”. Wij ontvangen iedereen met open armen in de hoop dat zo veel mogelijk mensen kennis maken met onze sterk gemotiveerde sector waar met gevoel voor verbinding en urgentie wordt samengewerkt aan een voedsel- en landbouwsysteem waar onze kinderen en kleinkinderen echt wat aan hebben. Wellicht staat de biologische sector over een aantal jaar ook op zo’n “100 reasons to love the world we live in-kaart” met de tekst: “Doormiddel van biologische landbouw zorgen boeren voor minder emissies, schoner water, worden bodems weer vruchtbaar, hebben dieren een beter leven en verdienen boeren een eerlijke boterham”.

Namens het Bionext team, het dagelijks bestuur van Bionext en de drie dragende verenigingen Biohuis, BioNederland en de Biowinkelvereniging wil ik iedereen van harte uitnodigen voor de Biokennisweek van 16 t/m 19 januari. Op maandag 16 en dinsdag 17 januari kun je vanuit huis of kantoor online deelnemen aan de webinars. En op woensdag 18 en donderdag 19 januari ontmoet de hele biologische sector elkaar op de Biobeurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Zie ik je daar?

Meer informatie vind je hier: https://biokennisweek.nl/praktische-info/Bezoekersinfo


vind-ik-leuk(s)