Nieuws

Marian Blom herkozen als bestuurslid IFOAM EU

30-06-20 16:46

Zojuist is bekend gemaakt dat Marian Blom, projectleider bij Bionext, weer voor drie jaar is herkozen als bestuurslid van IFOAM EU. Wederom zal zij de positie van vicepresident bekleden. Leden konden vandaag stemmen op 11 kandidaten die zich verkiesbaar hadden gesteld voor een plek in het algemene bestuur.

Blom is al bijna 20 jaar werkzaam in de biologische sector in Nederland en al 13 jaar op Europees niveau. Binnen Bionext is Marian verantwoordelijk voor de thema’s wetgeving, onderzoek en projecten voor plantaardige productieketens. Blom zit al vanaf 2007 in de landenraad van IFOAM en had de afgelopen twee jaar een plek in het bestuur als vicevoorzitter. Blom: “ De afgelopen jaren heb ik veel geleerd en ook kunnen bijdragen aan versterking van IFOAM EU als een brede organisatie die opkomt voor de belangen van de hele biologische productieketen. Dat de leden mij herkozen hebben zie ik als een bewijs dat men dit waardeert. ”. Marian wil zich de komende drie jaar inzetten voor realisatie van de visie van IFOAM EU die deels is overgenomen door de Europese Commissie. Meer biologisch land en meer biologisch in het schap en een wetgeving die past bij de idealen van de beweging.

De ledenvergadering en de stemming was dit jaar online in verband met Corona. Er waren bijna 100 leden digitaal aanwezig.

Het bestuur

Het IFOAM bestuur vormt een belangrijke gesprekspartner voor de Europese Commissie. Zo geven de bestuursleden advies over het Europese landbouwbeleid, zijn ze snel op de hoogte van de genomen besluiten en hebben ze belangrijke contacten op internationaal niveau. Het bestuur bestaat in totaal uit 9 leden, waarvan 4 plekken ingenomen worden door sectorvertegenwoordigers. Er is een vaste zetel voor de boeren, de winkeliers, de handel en voor controle organisaties. Alle leden kunnen zich kandidaat stellen voor de bestuurszetels. Het bestuur moet bestaan uit vertegenwoordigers uit alle drie hoofdregio’s, namelijk: Noordwest Europa, Mediterraan Europa en Centraal/Oost-Europa. Ook wordt de man-vrouw verhouding in het bestuur meegewogen bij het kiezen van kandidaten.

De komende drie jaar bestaat het IFOAM bestuur uit:

Algemene bestuursleden:

Christopher Atkinson, Soil Association, Verenigd Koninkrijk
Marian Blom, Bionext, Nederland
Dora Drexler, ÖMKi, Hongarije
Jan Plagge, Bioland, Duitsland
Aira Sévon, ESVY ry/Kymi Organic Coop, Finland

Sector representatives

Farming: Thomas Fertl, BioAustria, Oostenrijk
Processing/trade: Roberto Pinton, AssoBio, Italië
Retail: Lukas Nossol, Dennree GmbH, Duitsland
Certification: Michel Reynaud, Ecocert SA, Frankrijk

Over IFOAM

IFOAM EU is het internationale samenwerkingsverband van de biologische sector, waarin alle EU-landen vertegenwoordigd zijn. De IFOAM is niet alleen een belangrijke partner bij de uitwerking van de nieuwe Europese biologische wetgeving, maar ook in de uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). IFOAM heeft een landenraad waarin elke lidstaat een vertegenwoordiger heeft. Gerdine Kaptijn, projectleider bij Bionext, is onlangs gekozen als de Nederlandse vertegenwoordiger in deze landenraad. Meer daarover lees je hier.

Tags

IFOAM
Nieuws
IFOAM EU

vind-ik-leuk(s)