Nieuws

Klimaatpositieve huwelijksreis door samenwerking met biologische boerin

21-09-20 10:34

Trouwen in India, maar wel de CO2-uitstoot van de vliegreis compenseren. Dat was voor Heleen Klinkert Vadalkar, projectleider bij Bionext, een must en de aanzet tot een innovatieve samenwerking met boerin Conny van den Top. Na een oproep op Twitter werd Heleen overspoeld door enthousiaste boeren die via hun bedrijfsvoering tegen betaling CO2-uitstoot wilden compenseren. Op 19 september werden op het bedrijf van Conny de overeenkomst getekend en de walnootbomen geplant die gaan zorgen voor de CO2-vastlegging.

Conny van den Top was niet de enige agrarisch ondernemer die enthousiast op de oproep van Heleen reageerde. Uit de reacties blijkt dat boeren veel mogelijkheden zien om binnen hun bedrijf CO2 vast te leggen, bijvoorbeeld door de aanplant van notenbomen of door bodembeheer waarbij CO2 op een natuurlijke manier wordt vastgelegd. CO2-vastlegging in de landbouw draagt niet alleen bij aan een gezond klimaat, maar ook aan meer biodiversiteit, een gezonde bodem en stimuleert de transitie naar de productie van meer plantaardig eiwit. In het geval van Conny voorziet de aanplant van walnootbomen daarnaast in beschutting voor haar leghennen.

Conny van den Top: “Het duurt een jaar of 10 voordat notenbomen goed in productie zijn. De financiële vergoeding voor CO2-vastlegging zorgt voor inkomsten in de opstartperiode, waardoor we besloten om de stap te maken. Daarnaast verbindt dit initiatief boeren en burgers op een hele positieve manier en zorgt het voor veel betrokkenheid.”

De vliegreis die Heleen en haar man maakten voor hun huwelijk, veroorzaakte zo’n 5 ton CO2-uitstoot. Via de Twitteroproep komt Heleen in aanraking met agrarisch ondernemer Conny van den Top uit Lunteren. Samen met haar man heeft zij een bedrijf met 60 melkkoeien en 5000 biologische leghennen. De hennen hebben een uitloop van 2 ha waar Conny het idee had walnotenbomen aan te planten. Heleen laat haar CO2-uitstoot door Conny vastleggen en draagt bij aan de aanplant van 5 walnootbomen. De samenwerking inspireert en inmiddels hebben zich verschillende partijen gemeld die hun CO2-uitstoot lokaal willen laten vastleggen, waaronder een ondernemer die bijdraagt aan de aanplant van nog 65 walnootbomen op Conny haar bedrijf.

Heleen Klinkert Vadalkar: “Ik zocht naar een lokale en transparante manier om mijn CO2-uitstoot op te ruimen en vind het geweldig dat ik op deze manier heb kunnen bijdragen aan de aanplant van walnoten op Conny haar bedrijf. We kijken nu hoe we dit voor meer mensen en bedrijven mogelijk kunnen maken.”

Heleen is als projectleider betrokken bij het project Carbon Farming, waar Bionext samen met ZLTO en partners uit België, Duitsland en Noorwegen naar mogelijkheden zoekt om CO2-vastlegging in landbouwbodems te waarderen. Eén van de doelen van het project is om in verschillende praktijkvoorbeelden te laten zien hoe het vastleggen van CO2 door boeren kan worden omgezet in een betaalde dienst.

Bionext verkent de mogelijkheden om dit concept uit te breiden naar andere biologische pluimveehouders die notenbomen aan willen planten. Daarnaast kent het project Carbon Farming ondertussen verschillende andere praktijkvoorbeelden, waarbij bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van de Biobeurs wordt gecompenseerd en hebben ZLTO, Zeeuwind en Deltawind de handen ineengeslagen om rondom windpark Krammer te zorgen voor koolstofbinding door lokale boeren.

Heleen haar Twitteroproep van afgelopen februari.

Het project Carbon Farming wordt mede mogelijk gemaakt door het INTERREG North Sea Region programma van de EU


Tags

Carbon Farming

vind-ik-leuk(s)