Nieuws

Kipkado is live: het gouden ei en 10 weetjes over de biologische kip én het ei!

29-03-21 11:01

Nog een paar dagen en dan is het Pasen! Dan genieten we van (h)eerlijke eieren en we tikken een extra eitje. Weet je dat je ook biologisch eieren kado kunt geven? Dit kan met Kipkado.nl. Op dit platform kun je een origineel kado geven waarmee je het verschil maakt. Je maakt iemand blij met (h)eerlijke biologische eieren én je steunt biologische kippenboeren. Zo lever jij een bijdrage aan een beter klimaat en dierenwelzijn. Want hoe meer biologisch jij koopt óf kado geeft, hoe sneller biologisch groeit! Je leest meer over hoe jij het verschil maakt en hoe het werkt op www.kipkado.nl.

Gouden ei actie

Van 29 maart tot en met 18 april is er een winactie op de Kipkado.nl website: Vind het Gouden Ei en maak kans op een jaar lang biologische eieren!

Hieronder 10 weetjes over de kip én het ei!

Wist je dat...

1. Je een biologisch ei aan de ei-code herkent?

Biologische eieren herken je aan het Europese biologische keurmerk, oftewel: ‘het groene blaadje’ op het doosje. Daarnaast staat op elk ei een code van 7 of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip. 0 = biologisch. 1 = vrije uitloop. 2 = scharrel. 3 = kooikip.2 .Kipkado een leuk, duurzaam en origineel kado is waarmee je het verschil maakt? Ben jij op zoek naar een leuk, duurzaam en origineel kado? Kies voor Kipkado! Met dit kado geef je iets unieks en maak je het verschil. Je maak iemand blij met (h)eerlijke biologische eieren én je steunt biologische kippenboeren. Zo lever jij een bijdrage aan een beter klimaat en dierenwelzijn. Want hoe meer biologisch jij koopt óf kado geeft, hoe sneller biologisch groeit! Bestel kipkado op www.kipkado.nl.

3. Een kip ongeveer 305 eieren per jaar legt?
Een kip legt bijna elke dag een ei, ongeveer 305 eieren per jaar. Het leggen van een ei doet ze het liefst alleen, in de beschutting van een nest of een klein hokje. Als het ei eenmaal gelegd is, laat ze het luid tokkend horen! Om een ei te leggen heeft een kip minimaal 13 uur licht nodig.

4. Er witte en bruine biologische eieren zijn?
De meeste mensen denken dat bruine kippen bruine eieren leggen en witte kippen witte eieren Is dit eigenlijk wel waar? Biologische boer Kees Sijbenga heeft het antwoord!

"De kleur wordt bepaald door het ras van de kip. Het verschil tussen bruine en witte eieren heeft niets te maken met de kleur van de kip. Aan de oorlellen kun je zien wat de kleur is van het ei. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen leggen witte eieren."


5. Kippen met kou minder vaak naar buiten gaan?
Biologische kippen lopen overdag lekker buiten rond, maar wat doen ze als het echt koud is? "De kippen zijn gewend om dagelijks naar buiten te gaan. Als het koud is gaan ze minder vaak naar buiten. Echt rondstappen in de sneeuw, daar houden ze niet van. Je ziet ze wel een beetje in de sneeuw pikken en onder de boompjes schuilen maar de dames blijven dan liever binnen" vertelt Kees Sijbenga van biologisch pluimveebedrijf de Dennenhoeve. "De temperatuur in de stal is met het naar buiten gaan moeilijker te regelen. Door de opening van het doek komt veel koude lucht in de stal. En grote temperatuurschommelingen zijn slecht voor de kippen. Ze kunnen er ziek door worden dus blijven de kippen bij echte kou lekker binnen"

6. De kleur van de eierdooiers onderling kunnen verschillen?
De eierdooier van een biologisch ei heeft niet altijd dezelfde kleur geel. Dit komt omdat het menu van kip tot kip en van dag tot dag varieert. De ene kip eet bijvoorbeeld meer gras dan de andere en in de winter vinden ze buiten andere grassen en zaden dan 's zomers.

7. Een kip graag op stok slaapt?
Kippen slapen van nature in een boom zodat ze niet ten prooi vallen aan nachtelijke roofdieren zoals vossen. Op een biologische kippenboerderij gaan de kippen op stok. Dit lijkt op hun natuurlijke slaapplaats en de kippen vinden het fijn. Bovendien is dit beter voor de gezondheid van de kippen. Als ze namelijk op de grond slapen, wordt het broeierig en kruipt er ongedierte tussen hun veren.

8. Kiezen voor biologische eieren een logische keuze is?
Biologische eieren zijn lekker, gezond en gelegd door kippen die het beter hebben. De kip leidt een heerlijk leven, met veel ruimte en vrijheid om naar buiten te gaan. De boer werkt biologisch en spaart daarmee het milieu, verbetert de biodiversiteit, houdt natuurlijke hulpbronnen in stand, behoudt kringlopen en respecteert dierenwelzijn. En dat is beter voor jou, de dieren en de wereld om je heen!

9. Kippen praatgrage dieren zijn?
Ze maken ruim 30 soorten verschillende geluiden, communiceren ook met de kuikens in het ei en luisteren wat het kuiken terug zegt. Daarnaast kunnen ze elkaar in het geval van gevaar waarschuwen en vertellen ze elkaar graag hoe ze zich voelen.

10. Een kip niet kippig is?
Strikt genomen zijn kippen absoluut niet bijziend. Hun scherpe ogen hebben een flink bereik, van macro tot groothoek. Het is de verwerking van visuele informatie die soms leidt tot kippig kijkgedrag. Dat geldt vooral in sociaal opzicht. Kippen herkennen elkaar alleen van heel dichtbij.


Tags

Eieren
Kippen
Kipkado

vind-ik-leuk(s)