Nieuws

Hoogste rechter van het Europees Octrooi Bureau zet definitief een streep door patenten op klassiek veredelde gewassen

15-05-20 12:07

Al meer dan tien jaar strijdt Bionext samen met een brede coalitie van nationale en internationale partners tegen patenten (=octrooien) op gewassen zoals broccoli, tomaat en paprika. Met die patenten krijgt een handjevol grote zaad en chemie bedrijven steeds meer controle over het voedsel op ons bord. Gisteren, 14 mei 2020, heeft de hoogste rechter van het Europees Octrooi Bureau (EOB) duidelijkheid gegeven: patenten op klassiek veredelde gewassen zijn vanaf juli 2017 niet meer mogelijk. Het EOB herziet daarmee haar eerdere uitspraak over de interpretatie van artikel 53 (b) van het Europees Octrooi Verdrag.

Het heeft veel energie gekost om hier te komen. In juli 2017 leek de strijd al beslist. Ook toen besloot het Europees Octrooi Bureau (EOB) om ‘geen patenten meer te verlenen op (eigenschappen van) klassiek veredelde gewassen’.Deze uitspraak was echter in tegenspraak met eerdere uitspraken van hetzelfde EOB en werd daarom aangevochten door enkele bedrijven.

Met de uitspraak van gisteren doet het EOB eindelijk recht aan de breed gedragen opvatting in de Europese politiek en maatschappij dat natuurlijke eigenschappen van planten geen uitvinding zijn en dat de vrije toegang van veredelaars tot die eigenschappen cruciaal is voor de voedselvoorziening.

Maaike Raaijmakers van Bionext is vanaf het eerste uur betrokken geweest bij deze strijd. Maaike: ‘Deze uitspraak is geweldig nieuws voor alle boeren, veredelaars en consumenten. Dit soort patenten blokkeren detoegang tot de natuurlijke genetische diversiteit en belemmeren daarmee de innovatie in de plantenveredeling. Voor de diversiteit aan plantenrassen op het veld én op ons bord is het essentieel dat (boeren)veredelaars vrij kunnen beschikken over alle eigenschappen die van nature in planten voorkomen.’

Nog geen duidelijkheid voor patent op paprika

Minpunt aan de uitspraak van gisteren is dat hij niet geldt voor alle patenten die zijn goedgekeurd of aangevraagd vóór juli 2017. Wat dit betekent voor het al in 2014 toegekende patent op witte vlieg resistentie in paprika is nog onduidelijk. Bionext heeft tegen dit patent bezwaar ingediend, met meer dan 30 andere organisaties. De geplande hoorzitting in deze zaak was voor de tweede keer uitgesteld in afwachting van de definitieve uitspraak van het EOB. De verwachting is dat deze bezwaarprocedure, en de andere honderden zaken die zijn aangehouden, binnenkort weer in behandeling worden genomen.

Meer informatie :

de uitspraak : https://www.epo.org/law-practice/case-law-appeals/communications/2020/20200514.html

https://plantum.nl/juridisch-bevestigd-geen-octrooien-op-producten-van-essentieel-biologische-processen/

https://www.no-patents-on-seeds.org/en/node/638

Meer informatie over de campagne van Bionext: https://bionext.nl/wat-doen-we/campagnes/de-groots...


Afbeelding:

Demonstratie tegen patenten op voedsel bij het Europees Octrooi Bureau in München
(Bron: Falk Heller / falk.heller@argum.de)


Heeft u vragen over dit artikel?

Contactpersoon:
Joyce van den bos
Marketing & Communicatie manager
van.den.bos@bionext.nl


Tags

Nieuws
Patenten

vind-ik-leuk(s)