Nieuws

Helpt serveren van biologische kerstkalkoen de aarde?

21-12-20 13:28

Volgens Green Deal van Timmermans moet Europa meer biologisch voedsel gaan eten. Landbouwsector claimt juist beter te zijn voor de wereld en het klimaat, doordat de productie zeer efficiënt is. Volgens bioboeren zijn dat juist 'landbouwmythes' en wentelt de sector veel lasten en kosten af. Sleutel ligt in een betere verdeling van voedsel en een betere balans in het dieet van de wereldbevolking.

De sperziebonen van 's lands grootste kruidenier zien er lekker uit en zijn sympathiek geprijsd. Thuisgekomen springt op de verpakking de herkomst in het oog: Kenia. En de verse sugar snaps komen uit Madagaskar. Berekende de Consumentenbond niet dat de 'voetafdruk' van sperzieboontjes 5 kilo CO₂-equivalenten bedraagt om 1 kilo boontjes uit Kenia naar Nederland te vliegen? Ruim het vijfvoudige van Nederlandse bonen. Een beetje gênant in een klimaatcrisis.


Handgeplukte sperziebonen

Gewetensvol naar de biowinkel dan maar. Waar het tweepersoons minimaaltje 'handgeplukte' sperziebonen uit Nederland opeens - ka-ching - dik €4 kost. En de Elstar-appels in composteerbare verpakking van een concurrerende biologische keten blijken bij het opensnijden voor de helft verrot. Voer voor de kliko of de merel.

Europeanen moeten allemaal meer biologisch eten van commissaris Frans Timmermans. Want goed voor het klimaat. Maar nog afgezien van de betaalbaarheid, hoeveel eten verspilt zo'n voedselvoorziening zonder chemische interventie? Helpt het de planeet echt als we biologische kalkoen op de kersttafel zetten?


Verder lezen? De rest van het artikel vind je hier.
Door: Vasco van der Boon in het Financieel Dagblad.


vind-ik-leuk(s)