Nieuws

Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw

05-05-22 18:01

Het Europees parlement heeft gisteren voor het 25-puntenplan gestemd dat geldt als een uitwerking van het Organic Action Plan, zoals dat door de Europese Commissie werd opgesteld. Er zijn berichten dat het parlement daarbij tegen het door de Commissie gestelde streefcijfer van 25 procent biologische landbouw in 2030 heeft gestemd, en dat dit streefcijfer nu komt te vervallen, maar dat is een misverstand, vertelt Laurens Nuijten van Bionext. "Dat streefcijfer stond bij deze stemming niet ter discussie."

Streefcijfer blijft overeind
Waar komt dan die interpretatie vandaan? "Met de Farm-to-Forkstrategie heeft de Europese Commissie het voornemen uitgesproken om de landbouw te verduurzamen. Daarbij hoort het streven naar meer biologische landbouw. 25 procent in 2030, volgens de Commissie. Het Europees Parlement is vervolgens aan de slag gegaan met de uitwerking van die doelstelling en presenteerde daarom een plan waarover gisteren werd gestemd." Het amendement dat voorstelde dat dit streefcijfer ook in het 25-puntenplan werd opgenomen, sneuvelde gisteren. En dat is jammer, maar geen reden voor de bio-sector om in zak en as te zitten.

"Het vertrekpunt is nog steeds 25 procent in 2030, en het was heel sterk geweest als het Europees Parlement dat streefcijfer in het plan had opgenomen. Dat zou elkaar hebben versterkt en zou het beleid richting de lidstaten wat dringender hebben gemaakt. Wellicht heeft het Parlement gedacht om minder druk te leggen op het stimuleren van het aanbod en heeft het zich niet aan een cijfer willen vastpinnen. Desondanks heeft het Parlement wel ingestemd met 25 acties die moeten bijdragen groei en ontwikkeling van de biologische landbouw in Europa. Je zou ook kunnen stellen dat het parlement niet wil ophouden bij 25 procent, maar dat zou net zo goed een verkeerde conclusie zijn."

Lees de rest van het artikel op Biojournaal


vind-ik-leuk(s)