Nieuws

Consument kiest vaker biologisch

30-03-21 09:07

Aankoopfrequentie biologische voeding 7% gestegen

Consumenten zijn vaker biologisch gaan kopen: de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen steeg het afgelopen jaar met 7%, zo blijkt uit nieuw GfK onderzoek (2021). Dat lijkt onder meer het gevolg van de toegenomen positieve houding ten opzichte van biologisch: 61% van de consumenten die biologisch koopt, vindt dat biologische producten met meer zorg worden gemaakt. 95,6% van de huishoudens kocht het afgelopen jaar wel eens biologisch, in 2019 was dit 95,1% (GfK, 2021).

Twee op de vijf bio kopers (40%) zegt nu meer biologische voedingsmiddelen te kopen dan een jaar geleden, zo blijkt uit aanvullend onderzoek naar koopgedrag (Ruigrok, 2021). De voornaamste redenen voor het kopen van biologisch zijn de impact op natuur (50%) en dier (44%). Een ruime meerderheid (61%) van de consumenten die biologisch kopen vindt dat biologische producten met meer zorg worden gemaakt). De meerderheid van die groep vindt de kwaliteit ook beter (61%).

Consumenten vinden versheid, smaak en prijs het belangrijkst bij het kopen van voedingsmiddelen. Voor biologische producten wegen ‘goede smaak en diervriendelijkheid’ het zwaarst.

Ondanks dat biologische producten voornamelijk in de supermarkt worden gekocht (73,8%), is er een verschuiving zichtbaar. Biologische producten werden vaker buiten de supermarkt gekocht (26,2%), zoals in een speciaalzaak of rechtstreeks bij de boer, 5% meer dan vorig jaar. (GfK, 2021)

Merle Koomans van den Dries, directeur Odin: “Corona heeft echt gezorgd voor een nieuwe groep klanten die we voorheen nog niet zagen. Onze omzet is het afgelopen jaar fors gestegen. Voor een structurele gedragsverandering is meer tijd nodig en de lange lockdown heeft daar aan bij gedragen. Een deel van de nieuwe klanten is ook lid geworden van onze coöperatie, het zijn dus niet alleen eenmalige bezoekers geweest.”

Bio Lekker voor Je
Het onderzoek naar koopgedrag en houding ten aanzien van biologisch is onderdeel van de campagne ‘Bio lekker voor je’, een initiatief van brancheorganisatie Bionext. De campagne wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie en heeft als doel om consumenten te stimuleren vaker voor biologisch te kiezen. Meer over de campagne is te vinden op www.biolekkervoorje.nl

Tags

Consument
Onderzoek
GfK

vind-ik-leuk(s)