Nieuws

Biologisch & Biodiversiteit in de praktijk: een interview met Roos Saat van de Stadsboerderij Almere

29-03-21 16:08

In de maanden maart en april staat het thema 'Biologisch & Biodiversiteit' in de spotlights. Biodiversiteit is belangrijk voor de natuur én voor de biologische sector. Biologische boeren zetten zich er voor in om de biodiversiteit op hun boerderij te onderhouden en verbeteren. Hoe ziet dat er uit in de praktijk? We spraken Roos Saat van de Stadsboerderij in Almere.

Stadsboerderij Almere, Roos Saat
Ons bedrijf bestaat uit verschillende akkers voor de teelt van gewassen en natuurgebieden waar onze koeien grazen. Deze stukken grond liggen verspreid rondom de stad Almere. Afhankelijk van hoe de stad uitbreidt krijgen wij stukken grond beschikbaar. Deze diversiteit levert ook een diversiteit aan uitdagingen waar we mee moeten omgaan. Elk perceel heeft weer andere overgangen naar z’n omgeving: soms een park, soms een bos, een woonwijk of een sportterrein. Het is mooi om te zien hoe je met biologische landbouw biodiversiteit kunt toevoegen aan de stedelijke omgeving.

De balans tussen bedrijf en omgeving en de biodiversiteit op het bedrijf zijn nauw met elkaar verbonden. Onze focus ligt op het kloppend maken en houden van deze balans op onze boerderij. Biodiversiteit is voor ons een vanzelfsprekend onderdeel van het landbouwbedrijf. De keuzes die we maken zijn dus niet toegespitst op biodiversiteit, maar hebben hier vaak wel invloed op. Zo hebben we heggen aangeplant als afscheiding van ons land met als bonus dat er dan ruimte zou zijn voor insecten. Doordat de insecten weer aanwezig waren kwamen ook de kleinere vogels naar onze akker toe en daarop volgden ook de roofvogels. Het is daar duidelijk dat wanneer je het systeem een handje helpt om op gang te komen, de natuur vanuit die gezonde basis vanzelf groeit.

We vinden het heel belangrijk de omgeving te betrekken bij onze boerderij en hoe wij werken. Op het erf van onze boerderij zit een Odin-winkel. Hier hebben we, door deelname aan het Odin bijenproject, een bijenstal gebouwd. Deze bijenstal geeft aanleiding om het gesprek aan te gaan met klanten en ook hen bewust te maken van onder andere de aanwezige dieren. Daarnaast ga je hierdoor zelf ook anders kijken naar je boerderij. Toen de bijen een jaar vroeg uitvlogen en er nog niks te eten voor ze was vroegen we ons af “Hoe kunnen we zorgen voor planten waar de bijen wat aan hebben?” en daar ga je dan naar op zoek.

Voor boeren die aan biodiversiteit willen werken is er geen standaard aanpak. Je boerderij zit niet in een bubbel en je impact stopt niet bij de grens van je erf. Kijk goed naar de omgeving waarin je boert en het soort bedrijf dat je hebt. Je werkwijze moet passen bij de natuur en het landschap rond je bedrijf en de bedrijfsvoering. Behandel je boerderij als een ecosysteem dat je in balans wilt houden.

Meer weten over Biologisch & Biodiversiteit?
Klik hier voor onze Greenpaper.


vind-ik-leuk(s)