Nieuws

Terugblik: Bezoek aan demovelden met robuuste aardappelrassen

01-08-23 14:21

De afgelopen weken konden geïnteresseerden de demovelden met robuuste aardappelrassen bezoeken. Op elk demoveld waren 30 verschillende robuuste rassen te zien.
> De lijst met robuuste rassen kunt u hier bekijken.


Foto: Nieuw robuust aardappelras Vitanoire

Op maandag 17 juli was er een open dag bij Biotrio in Langeweg. Hier kwamen zo’n 40 bezoekers op af.


Foto: Presentatie door Peter Keijzer


Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut vertelde over resistentiemanagement. Hij gebruikte voor zijn verhaal over resistentie de beeldspraak van een inbreker die probeert je huis binnen te komen. En hoe belangrijk het is om verschillende sloten op je deur te hebben zodat je de boeven buiten houdt.


Dronefoto: SPNA


Op maandag 24 juli bezochten zo’n 30 personen het demoveld met robuuste aardappelrassen bij SPNA. Als gastspreker was Michiel Meijering, adjunct directeur van Landjuweel aanwezig. Landjuweel verpakt gangbare en biologische aardappelen voor verschillende supermarkten. Voor de biologische markt verpakken ze maar liefst 12 verschillende robuuste rassen. Meijering verwacht voor de komende jaren een sterke stijging in de afzet van biologische tafelaardappelen.


Foto: Jacob Eising geeft uitleg over het demoveld


Vanuit de WUR was Geert Kessel aanwezig om een toelichting te geven over het belang van resistentiemanagement. Het aantal resistentie genen dat wereldwijd beschikbaar is tegen de aardappelziekte Phytophthora is beperkt. Daar moeten we dus heel zuinig op zijn. Phytophthora is een ziekteverwekker die zich makkelijk aan kan passen en dan resistenties kan doorbreken. Geert: “Hoe eerder je bij een Phytophthora aantasting bent hoe beter. Loop daarom regelmatig door je gewas. En als je phytophthora tegenkomt is het belangrijk om niet alleen de aangetaste planten te branden of te verwijderen maar ook een aantal planten daaromheen.”


Foto: Bionext


Tot slot brachten op woensdag 26 juli zo’n 30 mensen een bezoek aan ERF BV in Zeewolde. Tijdens dit veldbezoek kregen we een presentatie van Guido Schriever van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond over robuuste aardappels. En ook hier toverde Peter Keijzer van het Louis Bolk Instituut zijn gereedschap tevoorschijn om te vertellen over het belang van resistentiemanagement.


Foto: Jacob Eising geeft uitleg over het demoveld


Tijdens een uitgebreide rondleiding over het land gaven de aardappelhuizen en Jacob Eising toelichting op eigenschappen en de teelt van alle robuuste rassen. Na afloop was er uiteraard ruimte voor een borrel.


Foto: Bionext


----------------------------------------
Over het project
Deze demovelddagen zijn onderdeel van het Bionext project: "Robuuste rassen voor een toekomstbestendige aardappelsector". De aardappelschimmelziekte Phytophthora Infestans is een grote uitdaging voor Nederlandse aardappeltelers. Robuuste rassen zorgen door ziekteresistentie voor meer opbrengstzekerheid voor biologische telers en een sterke vermindering in middelengebruik in de gangbare teelt. Voor een succesvolle en duurzame introductie van de robuuste rassen, betrekken we de gehele keten, van kweker tot supermarkt.

In de biologische tafelaardappelen keten zijn er al stappen gezet. Er bestaat sinds 2017 een convenant waarin is afgesproken dat supermarkten alleen biologische tafelaardappelen van robuuste rassen verkopen. Hierdoor is de teelt van robuuste rassen in de biologische sector in 3 jaar tijd enorm toegenomen naar bijna 90% van het totale biologische aardappelareaal. Middels een nieuw convenant willen we afspraken maken met de gehele aardappelketen om de transitie te maken naar volledig robuuste rassen.

Voor meer informatie over aardappelconvenant klik hier.

----------------------------------------

Volg Bionext ook via

Twitter
LinkedIn
Facebook

Meer weten over duurzame landbouw?
Als je alles wilt weten over thema’s als Klimaat, Prijs, Gezondheid, Dierenwelzijn, Biodiversiteit en Bodemvruchtbaarheid?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief


vind-ik-leuk(s)